Борисов обяви: Ако общините искат неплатени участъци, сами ще се грижат за тях

Бойко Борисов Русия

Ако общините искат да има участъци, за които да не се плаща винетна такса, ще трябва сами да се грижат за поддръжката им. Това е предложил премиерът Бойко Борисов на среща със сдружението на общините относно искането за отпадане на винетка за някои пътища. Предложението му обяви на брифинг в Министерския съвет регионалният министър Петя Аврамова.

“Законово извън населените места републиканската пътна мрежа е платена”, каза тя. Аврамова припомни исканията на някои общини да отпадне винетката за определени участъци например Пловдив-Асеновград,северната скоростна тангента, както и във варненска област. Премиерът е предложил при такова искане общината да вземе решение чрез общинския съвет, след това да бъде поискано от регионалното министерство разрешение. При освобождаване от такава такса, общината да поеме ангажимента за поддържане на този участък.

От сдружението на общините са поели ангажимент да уведомят всички общини за новата възможност.

И досега законът за държавната и общинската собственост е разрешавал такава процедура, има общини, които са действали така, заяви Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините в Република България.

“Законът не го забранява. В момента са няколко общините, които искат да се проведе такава процедура”, каза Панов. Той заяви, че до няколко седмици ще направят проучване и ще уведомят премиера Борисов кои общини искат да се грижат сами за пътищата.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ