Загиналият под връх Ботев бил опитен планинар, вадят тялото му от пропастта

Image_7231504_126

Спасители ще извадят днес тялото на загиналия Делчо Делчев, който падна в пропаст под връх Ботев. Трупът ще бъде транспортиран до Калофер. Спасители от града още снощи стигнаха до хижата под върха, където са пренощували, а днес ще поемат към мястото на инцидента. Според тях този маршрут е изключително опасен през зимата и препоръчват лятната пътека да не се използва в този сезон, съобщава Нова телевизия.

Кметът на Калофер Румен Стоянов каза, че за съжаление в последните години често стават подобни инциденти с фатален край. Той посъветва туристите да не поемат рискове в желанието си да изкачват върхове и да не подценяват планината, защото там се сменят четири сезона понякога в рамките на час.

„Хижарят ги е предупредил да не тръгват, но не са го послушали. Трябва да има разсъдък и да се слушат опитните планинари. Пътеката е сложна лятото и трудна за преход, а какво остава за зимата. Преди 1-2 години човек бе тръгнал с колело по пътеката и бе замръзнал на пътя. Неразумно е да се ходи там сега. За минути може да се сменят няколко сезона“, каза Стоянов.

„In memoriam – Делчо Делчев. Ти знаеше – ако искаш да вървиш все по-напред и нагоре в Планината, трябва непрекъснато да се учиш и да трупаш опит. Правеше го неуморно и последователно, за да сбъдваш все по-големите си мечти. Изпращам те със снимка от едно място, което обичаше – Бивака на Обесената. Там, където дивите кози свободно преминават… А ние достигаме там в свръзка“, написа за загиналия планинар член на фейсбук групата „Планинари“, където приложи и снимка на Делчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ