Сепсис убива родилка, бебето й се дави в околоплодни води, а 5 г. няма виновни

Image_7230640_126

450 хил. лв. иск е предявило семейството на Десислава Манолова срещу двама лекари и болницата в Габрово

Виновни ли са двама лекари за смъртта на 30-годишна родилка и новороденото ѝ момченце през есента на 2013 г.? Това ще решава за втори път Габровският окръжен съд днес.

Повече от 5 г. след трагедията, сполетяла семейството на Десислава Манолова, делото срещу акушер-гинеколозите продължава. Поредното заседание е насрочено за 7 януари – очаква се на него да се стигне до пледоарии и присъди.

Десислава почина след сепсис, причинен от изключително опасен микроорганизъм. Преди това бебето на младата жена умира няколко часа след раждането в габровската неонатология. Причината – дълбока аспирация на околоплодни води в утробата.

Обвинени за двойната смърт, причинена по немарливост, са бившият завеждащ АГ отделението д-р Димитър Ангелов и дежурната по време на раждането д-р Севдалина Колева.

Те вече получиха осъдителни присъди през 2016 г. Тогава

окръжният

съд ги призна

за виновни и

присъди на

д-р Ангелов

5 г. затвор

Лиши го от право да упражнява лекарска професия за срок от 5 г.

Д-р Севдалина Колева получи 3 г. условно и отнемане на лекарски права за срок от 3 г.

Присъдата бе обжалвана от подсъдимите пред апелативния съд във Велико Търново и горната инстанция я отмени. Магистратите върнаха делото в прокуратурата заради съществено процесуално нарушение в обвинителния акт.

Така процесът тръгна отначало в Габрово.

Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница “Д-р Тота Венкова” на 12 септември 2013 г. след преносване. Следилият бременността гинеколог казва, че се наблюдават симптоми за остаряване на плацентата и насочва пациентката си към родилното.

Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца бременност не предвещава фаталния изход. Две седмици тя няма назначен лекуващ лекар, прогноза за раждане и план за акушерско поведение, стана ясно от обвинителния акт.

Това продължава до 25 септември вечерта, когато бременната вдига 39,5 градуса температура. Дежурен е именно шефът на отделението д-р Ангелов. Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок. На сутринта вече трудно диша. Лекарят вписва в историята на бременността “за евентуално оперативно родоразрешение” и си тръгва, но поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение, въпреки че апаратите фиксират настъпило страдание на плода.

Според нея раждането вече е започнало по естествен път, а високата температура правела евентуална операция “самоубийствена”. Момченцето се ражда в 13 ч на 26 септември, но издъхва часове по-късно. Аутопсията показва тежък аспирационен синдром. Родилката развива сепсис, преместена е в университетската болница в Плевен и на 4 октомври умира.

Три съдебномедицински експертизи не са категорични откъде инфекцията е попаднала в организма на Десислава.

“Микроорганиз-

ма, открит в нея,

го няма в

отделението Написала го е доцентката, която е епидемиолог на Правителствена болница. Няма как който и да е друг да е причинил сепсиса на тази жена. Тя има дете, което е с епилепсия и със спастичен бронхит след прекаран остеомиелит – инфекция на костния мозък.

В 80% от случаите при децата причинителят е стафилококус ауреус. Тя е напускала болницата многократно, защото живее на 150 метра. Внесла е този изключително опасен микроорганизъм в отделението.

Дори когато беше транспортирана до Плевен с линейка, зарази съпровождащия я анестезиолог д-р Чакалов. Ами ако беше заразила и други родилки и бяха починали и други жени, аз ли щях да бъда виновен”, заяви пред “24 часа” д-р Димитър Ангелов.

По думите му откритите стафилококи у част от персонала при изследванията на РЗИ след трагедията били от друг щам.

Лекарят казва, че не чувства вина и не е нарушил никакви медицински стандарти и регламенти.

“Подготвил съм я тази жена за секцио. В 9,46 ч всички параклинични изследвания са били готови за секцио. Тоновете на бебето се влошават в 11,40 ч. Питайте д-р Колева защо не е направила секцио. Аз ли съм виновен? Аз съм бил след нощна смяна и съм се прибрал вкъщи. Никой не ми е звънил да ме пита.

Написал съм какво да се прави в историята на бременността и раждането. Консултирал съм се с интернист, кардиолог, всички изследвания”, твърди д-р Ангелов.

В духа на прехвърляне на вина, нови и нови искания за свидетели, експертизи, болнични документи, дори очни ставки протича повторното гледане на делото, а заседанията продължават до късно вечерта. При приключване на процеса прокурорът по делото Александър Александров отново ще пледира за лишаване от свобода и отнемане на лекарски права.

“Двамата

безспорно са

виновни.

Събрахме цялата

документация

от болницата, и то неофициалната – работни тетрадки на акушерките и др. Ангелов твърди, че е разпоредил секцио, но в тетрадките на акушерките няма абсолютно нищо. Казва, че е ходил през нощта да я преглежда, но в показанията близките твърдят, че са говорили с Десислава и никой не е ходил при нея цяла нощ, когато е била с температура”, каза прокурорът.

Докато лекарите в Плевен се борят за живота на Десислава, по-голямата ѝ дъщеря Иванина навършва 4 г. Сега е на 9 г., вече третокласничка.

“Справяме се, но много трудно. Тя свикна вече. Повече от 2 г. ходихме на психолог, докато спре да пита: “Къде е мама? Защо не се връща и как е станала звездичка?”, разказва бащата Станислав Иванов.

Казва, че за тези 5 г. никой от двамата лекари, с които се срещат в съдебната зала,

не му е поднесъл

нито извинение,

нито

съболезнования

“Никой не ми е казал нищо. Казват, че не са те виновни. Ние искаме да са докаже, че са виновни и да им се отнемат правата. Да има наказание”, допълва Станислав.

Той, както и родителите на Деси, са частни обвинители. Завели са и отделно гражданско дело в окръжния съд за неимуществени вреди от смъртта на Деси и бебето на стойност 450 хил. лв.

Това е частичен иск от 750 хил. лв. срещу двамата доктори и болницата в Габрово. От края на ноември делото е спряно по искане на семейството до произнасянето на магистратите в наказателния процес.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ