Мая Манолова: Не мисля, че ще имам втори мандат като омбудсман

мая манолова

При всеки един опит за посегателство върху права на хора, моята намеса е очаквана и неизбежна. Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ омбудсманът Мая Манолова, която гостува с коментар за основните битки с институциите и новите й цели в полза на гражданите през 2019 г.

Манолова коментира увеличението в цената на водата от началото на годината, която тя смята да атакува с жалба в Конституционния съд. „КЕВР вече традиционно защитава монополистите за сметка на гражданите. Обикновено, ощетени са потребителите заради лошо законодателство, което свежда реформата във ВиК сектора само до повишаване цената на водата, без никакви реални ползи за гражданите. Това е основният проблем“, заяви омбудсманът.

Според Манолова, текстът в променения закон е грабителски, особено по отношение на малките населени места. „Трябва да има обвързаност между повишаването цената на водата и повишаването на качеството й“, допълни Манолова.

Омбудсманът аргументира и критичната си позиция относно новия закон за горивата, който предизвика протести у нас. „В него няма никакви текстове, които биха преборили корупцията или биха спомогнали за изсветляване на икономиката. Има текстове, които въвеждат регистрационен режим – на мен не ми е известно контрабандист, който да отива да се регистрира. Ако не бъдат подхванати от НАП, МВР, прокуратурата, съда, контрабандистите ще продължат да вършат престъпления.

Законът поставя невъзможни изисквания към дребни и средни търговци на горива. Резултатът ще бъде абсолютно ликвидиране на дребния и средния бизнес – не просто ще фалират фирми и ще останат хиляди души без работа, а ще пострадаме всички ние заради повишаването цената на горивата“, допълни омбудсманът.

Манолова заяви още, че се е обърнала за съдействие към европейския омбудсман по повод законодателния пакет „Мобилност“ на френския президент Макрон, който ощетява българските превозвачи.

150 000 български граждани и техните семейства ще бъдат засегнати от закона на Макрон. Изпратих писма и до председателите на Европарламента и Европейската комисия. Надеждата за победа на българския интерес показва, че когато всички работят заедно, може да има резултати. Нека с повече респект европейските институции да гледат на правата на българските граждани, категорична е Манолова.

По темата с напрежението в село Войдиново след побой от роми над военнослужещ, омбудсманът е категорична, че в ромските гета цъка бомба и това е резултат от отлагани действия на правителство след правителство. Едва ли не се създава очакване че чрез други правонарушения, каквото е незаконното строителство, се наказват криминални престъпления, каквото е побоят над военнослужещ, обясни Манолова.

„Бих призовала с цялата си строгост властите да накажат виновниците. Чувството, че можеш да пребиеш човек и просто да ти се размине, това просто взривява гражданите“, коментира омбудсманът.

Ще съсредоточим нашите усилия в битката срещу монополите, банките и бързите кредити през новата 2019 г.“, каза още Манолова.

Тя отправи призив всички производители и търговци да подкрепят нейната инициатива за социална кухня, в която абсолютно всичко е доброволно и безвъзмездно. „В църквата на Женския пазар „Св. Св. Кирил и Методий“ всеки ден храним вече над 500 души, които получават топъл обяд, пространство, отношение, подкрепа“.

В края на разговора Мая Манолова сподели, че не мисли да бъде следващия омбудсман на България. Мандатът й на поста изтича през юли 2020 г., когато трябва да бъде избран нов обществен правозащитник. „Не знам в каква кондиция ще бъда, тази работа изисква много труд, усилия и концентрация“, допълни настоящият омбудсман.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ