Цветан Цветанов: Има проблем с ромите и не трябва да го замитаме под килима

Цветанов1

Проблем има и не трябва да го замитаме. Проблемът трябва да бъде решаван със системен подход. Успяхме да върнем над 22 хил. деца в образователната система за една година. Това е начинът тези хора да намерят своята професионална реализация, а не да се стига до там, че да извършват престъпления. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова Тв тази сутрин.

30 г. има политика, която не води до реална интеграция на ромите. Това, което е заложено в сегашната управленска програма има възможност да направи нещо – това е образованието. Подобни инциденти и подобно напрежение, което ескалира, води до невъзможност за изпълнение на тази програма. Срещнах се с наши представители на ГЕРБ и с кмета в Марица обсъждахме, че около 80% от децата в училищата са роми. След този инцидент около 20 до 30 деца не са се появили на училище, разказа Цветанов.

Единственото, което искам да помоля е политическите партии, които се изказват, да не обвиняват една политическа партия, призова шефът на депутатите от ГЕРБ.

Спомням си 2016 г., когато бяха президентските избори. Спомняте ли си едно село, където имаше мигранти? Прибра ги кметът на една община, няма да я споменавам. Двама от тях сега работят и имат уникално семейство. Работят в цех за преработване на дърва и трябва да ви кажа, че по никакъв начин не се чувстват по-различни, припомни той.

По-рано в студиото на Нова шефът на организация „Възраждане“ Ачо Йорданов каза, че ако вицепремиерът Красимир Каракачанов не подаде оставка, ще излязат над 100 хил. роми да протестират пред Министерския съвет. Цветанов коментира изказването му така: Това не решава проблема. Аз бих ги посъветвал да извадят добрите примери за роми, които са станали учители и лекари,а не да се противопоставяме и да създаваме хаос в държавата.

Това е възможно най-прозрачната процедура. Имаме работна група, доклад, решение на МС и ще се гласува в Народното събрание, за да направим така че цената, която в момента е предложена може да бъде намалена. Всичко, което беше направено като процедура доведе до вземането на едно добро политическо решение, коментира пък Цветанов процедурата за избор на нов изтребител за армията.

Всяко едно решение, което се взема за модернизацията в която и да е държава, винаги е политическо решение накрая. Имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация и цялото снаражение така че да помогне за въоръжението на нашата държава. В десет държави е на въоръжение Ф-16 и само в две – Грипен. Ако отидем в посока на Грипен нали знаете, че трябва да има трета страна, от която да закупим съответното снаражение. Никой не говори в момента дали парите трябва да са повече или по-малко, а говорим за техническото снаражение, уточни той.

Няма външнополитически натиск. В момента има сблъсък на прозрачността на решението, което взема кабинетът и едно решение, което бе взето натъмно от правителството, назначено от Румен Радев. Защо президентът и назначеното от него правителство дадоха толкова силен приоритет на това решение? Това беше служебен кабинет, допълни още той.

На въпрос дали Йорданка Фандъкова ще бъде следващият кандидат за кмет на ГЕРБ, Цветанов отговори така: Успешен кмет. Тази процедура ще стартира от 1 до 30 юни във всички структури на ГЕРБ.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ