Това е бизнесменът, поръчал да разорат дюните (Снимки)

8f77ea2ab68685d57649c17e0d02dd13

45-годишният бизнесмен Иван Нончев от Бургас е мъжът, който е поръчал да се разкопаят дюните на къмпинг „Смокиня“, съобщи регионалното издание „Флагман“.

Мъжът живее в ж.к. ”Лазур” в Бургас, притежава фирма „Тарс Нончев ПРО”, продаваща авточасти за товарни автомобили. Той е собственикът на внушителната каравана, която е била паркирана в началото на лятото пред разораните дюни. Според къмпингари, цитирани от „Флагман“, Нончев многократно се оплаквал, че дюните му скривали морската панорама.

Според твърденията на двамата арестувани багеристи – Манол Пазвантов и Васил Георгиев, Нончев им платил 1000 лева и дал точни указания какво да направят, имало дори поставени колчета. Те изравнили пясъчните формирования, смятайки, че щом ги викат, всичко е законно.

Самият Иван Нончев обаче твърди, че изобщо не ги познава. Виждал ги за пръв път и никога през живота си не е говорил с тях.

Багеристът и поръчителят Нончев вече са с повдигнати обвинения за унищожените дюни на къмпинга, допълват от БГНЕС.

Багерът, който е унищожил защитената дюна в к-г „Смокиня“ е преминал през един от частните имоти в близост до плажа. Собственикът му отрича обаче той да е дал достъп на тежката механизация, уточниха от бургаската прокуратура.

Константин Мархолев, един от стопаните на каравани в съседство заяви:

„Ние имахме там ограничителни колове с верига, където не се допускат насам превозни средства, но явно е съборена и полицията ни уведоми и ни попита дали ние сме давали разрешение за имота.“ Според стопаните на каравани и заведения в района на к-г „Смокиня“ още през лятото е имало закани от един от собствениците, че въпросната дюна ще бъде премахната, тъй като му пречила.

„Доколкото знам от другите на къмпинга, той се е заканвал, че ще я махне, но не мога да кажа, че е той.“, допълни друг.

Концесионерът на плажа Иван Иванов също отрича да знае кой е виновникът, твърди, че има охрана, която обаче в случая не е видяла нищо.

„Те не могат да ходят навсякъде. Вижте какъв е голям плажът”, добавя той. Трима души бяха задържани, като единият от тях е освободен, тъй като само е придружавал багериста. Той ще бъде привлечен като свидетел по делото.

„Нончев не признава вината си. Багеристът Пазвантов и с пълнолетния свидетел разказват в подробности фактологията по случая. Нончев им е платил за тази дейност, дори според тях те са го питали дали няма да стане някаква беля, но той е твърдят, че имотът е негов и няма от какво да се притесняват. Това е по техни показания”, каза апелативният прокурор Любомир Петров.

Още в ранните часове на днешния ден представители на Министерство на туризма и на регионалната инспекция по околната среда и водите извършиха последващата проверка. Екип от геодезисти направи замерване на дюните. Резултатите от проверката ще станат ясни до дни. Тя ще покаже дали унищожените дюни попадат в концесията на плажа. Наказанието за престъплението е до 3 г. лишаване от свобода и глоба.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ