Цветанов: Ценя летеца Радев, който даде експертиза за F-16

Цветан Цветанов

Ценя качествата и достойнството на летеца Румен Радев, който през 2012 г. е изготвил концепция за способностите на авиацията, в която се казва, че самолетът F-16 е с най-добрите показатели. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за новия изтребител в парламента.

Той цитира и интервю на Радев от 2012 г., когато той е бил начело на ВВС и говори за това какви биха били рисковете от забавянето на модернизацията и, че всяко забавяне на проекта поставя под риск националната ни сигурност. Летецът Радев, когото ценя, дава експертиза, че F-16 е най-добрият, каза Цветанов. И попита каква е промяната, която Радев е претърпял вече като политик и има обвързаност, а може би и зависимости от една политическа сила.

Ще вземем важно стратегическо политическо решение, каза Цветанов и обясни хронологията, за да може изборът да е информиран. Даде пример, че 10 от държавите членки на ЕС в НАТО са закупили F-16. И гарантира, че няма никакъв скрит разход от САЩ.

Цветанов благодари на ДПС, че са единствената последователна партия в позицията си, и на бившия министър на отбраната от БСП Ангел Найденов. Малко са тези в БСП, които имат достойнството да изразят позиции, каза Цветанов.

Да дадем подкрепа на правителството, убеден съм, че то ще защити националната сигурност на България, каза Цветанов.

Правителството злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговор с други държави, критикува обаче соцлидерката Корнелия Нинова. И обяви, че кабинетът взима неопределено количество пари за тази сделка в разрез с решението на парламента и добави допълнително вода в мелницата на институционалната война. С това решение се дава възможност на изпълнителната власт да нарушава закона, критикува Нинова, но уточни, че БСП е за модернизацията на армията.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО ще подкрепят решението – прилича ли това на нова управленска коалиция, попита соцлидерката.

Не е началото на нова управленска коалиция, а е стратегически избор на България, който нашата партия поддържа от 1990 г., отвърна й Йордан Цонев от ДПС.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък поиска да се водят преговори с всички държави за нов самолет, включително Русия, Китай и Индия.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ