Едва 34-годишен, Стилиян Киров е директор на Илинойската филхармония

Image_7252236_128

Българинът получава мястото след тежка селекция, продължила две години

Преди броени дни – на 17 януари, в столичната зала “България” музикалният директор на Илинойската филхармония дирижира Софийската филхармония. Любопитното в случая е, че въпросният диригент е българин и е едва на 34 години. За Стилиян Киров концертът е изключително специален, защото това е оркестърът, който гледа и слуша за първи път като дете, още на 5-годишна възраст, а след това всеки четвъртък е в зала “България”, за да слуша изпълненията на музикантите. Това е и второто му появяване пред българска публика като диригент. Първото е преди две години и половина, когато излиза на сцената с Нов симфоничен оркестър.

Въпреки че е все още доста млад, Стилиян Киров се радва на много успешна кариера. Под неговата палка са свирили оркестри в цял свят – филхармонията в Минас Жерайс, Бразилия, оркестър “Колон” в Париж, камерен оркестър “Леополис” в Украйна, Държавният оркестър към Ермитажа в Санкт Петербург. Дирижирал е също в “Карнеги хол” в Ню Йорк, работил е със симфоничните оркестри на Западна Вирджиния, Венеция, Каламазу, Тусон. Редовно се изявява и като гост-диригент на Тихоокеанския северозападен балет в Сиатъл.

През годините получава редица престижни отличия, сред които “Еми” за саундтрак на Симфоничния оркестър на Мемфис. Лауреат е на конкурса “Николай Малко” в Дания, взема трета награда на конкурса “Митропулос” през 1992 г., стипендията на Джулиард Скуул на името на Бруно Валтер, както и наградата за дирижиране “Чарлз Шиф” за изключителни постижения. Носител е и на френската диригентска награда ADAMI за 2010 г., включваща и концерт в зала “Гаво” с оркестър “Колон”, след което е поканен да дирижира концертите на оркестъра в Париж за сезон 2011/2012.

Стилиян Киров започва да се занимава с музика още в невръстна детска възраст. Роден е в София, в семейство на инженери. “Вкъщи винаги е звучала хубава класическа и народна музика. Майка ми навремето е свирила за кратко на пиано и това са първите изпълнения, които съм слушал на живо”, разказва диригентът. Самият той също се учи на този инструмент, като първите си уроци започва на 5-годишна възраст.

“В началото беше като игра, родителите ми никога не са били строги с мен и не са ме задължавали да стоя с часове на пианото”, припомня си Стилиян Киров.

Влиза в музикалното училище в София след 7-и клас, където изучава също и обой. Още тогава един от неговите учители – Диан Павлов, му оказва голяма подкрепа, давайки му възможност за кратко да дирижира младежкия оркестър. След това се записва в Консерваторията, като по същото време печели конкурс във Франция като пианист и заминава да учи в Париж. След като завършва, записва дирижиране в Ecole Normale de Musique в Париж, където учи с Доминик Руис. За магистърската степен там са нужни три години, като след всяка се държи изпит. Стилиян обаче взема своята диплома още след първата година, впечатлявайки силно журито. За една година успява да се дипломира и със специалност “Композиция”, има и професионална диплома по дирижиране. Междувременно работи като асистент-диригент.

В някакъв момент негов учител му казва, че е време да насочи вниманието си към САЩ, и Стилиян заминава. Завършва оркестрово дирижиране в Джулиард Скуул при Джеймс де Прейст. “После имаше период на търсене, наложи се да се занимавам с доста неща, за да се издържам. Свирех на орган в църкви, доколкото можех, преподавах пиано. Имах идея, ако не си намеря постоянна работа, да направя докторат, но успях”, припомня си той. Подава документи за асистент-диригент в Мемфис, получава мястото, става и главен диригент на младежкия оркестър.

По-късно е избран за помощник-диригент в Сиатъл, където оркестърът е много по-голям, и остава там три години. Кариерата му продължава да върви успешно и българинът става главен диригент в Калифорния и Филаделфия, заемайки двете длъжности едновременно.

А през сезон 2017/2018 г. става музикален директор на филхармонията в Илинойс. Кандидатстването за всяка една от тези длъжности отнема по близо две години, селекцията е тежка и се минава през няколко тура. Заради трите ангажимента се налага Стилиян да прекарва голяма част от времето си в полети, но се справя. Наред с това има и доста гостувания по цял свят.

Въпреки натоварената си програма той винаги успява да намери време за семейството си. Женен е от 9 години. Съпругата му Анастасия е рускиня, запознават се в Ню Йорк, където и двамата са студенти. Половинката на Стилиян сега работи като главен пианист в балет в Сарасота, където е и домът им. Двамата имат 4-годишен син – Себастиан.

Стилиян се прибира в България на всеки две години, за да се види с бабите си, с роднини и приятели. С родителите и сестра си се вижда по-често, тъй като малко след като той заминава за САЩ, те също емигрират и в момента живеят във Вирджиния.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ