Експерти алармираха: Има заплаха за националната ни сигурност

9da2a73e8fb55ade23cca41df1b05698_big

43-ма задържани и заподозрени в участие в схема за финансиране на терористични операции. Това е резултатът от мащабна операция на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Разкритите действия без съмнение представляват заплаха за националната ни сигурност, коментираха пред Нова телевизия експертите Мажд Алгафари и Димитър Гърдев.

„Това са едни пари, които никой не вижда и те не се използват само за тероризъм, а и за проституция, наркотици и всякакви други нелегални дейности”, заяви Алгафари.

Гърдев бе категоричен, че срещу подобни схеми трябва да се действа безкомпромисно, защото в противен случай участниците в тях ще се множат.

„Трябва да се реагира на всяка една такава структура, тъй като това затруднява работата на всички подобни”, смята експертът по сигурност и обясни, че логистиката, с чиято организация се предполага, че са се занимавали задържаните, никак не е безобидна.

„По този начин българи влизат в контакт с опасни хора и има риск от радикализация”, каза още Гърдев.

Мажд Алгафари изрази надежда, че прокуратурата ще успее да докаже вината на арестуваните, защото по принцип това не било никак лесно.

„Фактът, че са намерени само 32 000 евро при обиските в рамките на спецакцията, не означава, че комисионните на посредниците не са били за милиони”, каза Алгафари. Според него у нас функционират още подобни престъпни мрежи.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ