Убийствен Ангел Джамбазки: Трябва да пресечем паразитното съществуване на циганите!

Ангел Джамбазки

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира решението на Върховния административен съд (ВАС), с което лидера на НФСБ Валери Симеонов бе оправдан по обвиненията в дискриминация на ромската общност. Той разкри очакванията си за това как ще се развие и ситуацията с обвиненията от страна на ромите срещу вицепремиера Красимир Каракачанов. Заместник-председателят на МВРО говори и за ситуацията около незаконните ромски палати.

Сред темите, които евордепутатът засегна бе и развитието на ситуацията около пакета „Макрон”. Ангел Джамбазки говори и за предстоящите евроизбори и дали очаква настоящите коалиционни партньори да се явяват заедно.

– Г-н. Джамбазки, Върховния административен съд (ВАС) оправда лидера на НФСБ Валери Симеонов по обвиненията в дискриминация на ромската общност. Коментарът ви?

– По принцип знаете, че съдебни решения не се коментират. Могат да кажа обаче, че Върховният административен съд възстанови справедливостта. Съдът брилянтно обясни, че не може да става дума за каквато и да е дискриминация. Г-н Симеонов просто каза една истина, която явно не се харесва. За каква дискриминация говорим? Само погледнете какво се случва. Деца раждат от деца. Навсякъде по свето това се причислява към педофилията. Дори забележете, че такъв е случаят и с първото дете в България за 2019 година. Навсякъде по света такова нещо се преследва изключително строго от закона. Тук обаче редица съдилища предпочитат да пощипват по бузките за да отчитат успеваемост. Сега ВАС възстанови една справедливост, което е хубаво.

– Ромите атакуваха и вицепремиера Красимир Каракачанов? Как очаквате да се развият там нещата?

– Категорично по същия начин. И веднага ще ви поправя. Казвате роми, а за мен са цигани. Нека уточним, че роми са само една малка част от циганската общност. Влезте в циганските квартали и сами ще чуете, че те помежду си се наричат цигани. Иначе роми са малка група цигани, които живеят в Северна България. Разни псевдо правозащитниците въведоха понятието „роми” за всички цигани.

В тази връзка искам да кажа, че очаквам сериозен разговор сред обществото за това, всички придобивки, които тези хора получават наготово, да им бъдат отнети. Паразитният им начин на живот трябва да бъде пресечен.

– И как може да стане това?

– Тези хора трябва да престанат да живеят на гърба на другите. Вярно е, че сега продължават да се измъкват, защото реално ние ги храним и издържаме. Съд, политици и прокуратура ги е страх да им се противопоставят, защото когато това става, циганите им създават проблеми. Питате ме как да стане? Много лесно. Спиране на всички социални помощи, щом не работят или отказват да учат. Да не им се разминава при тежки престъпления, а да си носят отговорността по закон и с цялата му строгост. Да чукат камъни. Ето, убийството на студентката Вероника във Велико Търново – един изверг с две присъди. Аз съм категорично за смъртно наказание за такива, макар че съм наясно, че това няма как да стане. Навсякъде по света обаче такива неща се наказват изключиелно сурово.

– Искате пресичане на паразитния начин на живот на циганите. Политиците трябва да помогнат за това, но идват избори, а тези хора са гласоподаватели….

– Някакви избори има всяка година. Ние от години искаме най-строги мерки срещу паразитния начин на живот на циганите. Такива обаче, за съжаление все не се предприемат и така се толерира реално битовата престъпност. Ако законът не се прилага в цялата му строгост, нищо няма да се промени. Аз и точно заради това и казах, че съм твърдо „за” смъртното наказание за такива, като онзи изверг, убил Вероника. Защото съм убеден, че такъв няма да се промени, няма да се превъзпита. Какви ценности има такъв човек? Защо да има още жертви и скърбящи заради такива? Не си правя илюзии обаче, че такова нещо би било прието.

– След разрушаването на незаконните цигански постройки във Войводиново, обявихте, че идва ред и на циганските палати из страната….

– И не сме се отказали от идеята си за това. Това е следващата стъпка. И в момента ме заварвате в кабинета ми да работя върху тази папка. Пред мен са снимки на лъскавите незаконни цигански имоти в Червен бряг, Плевен. Питали сме по въпроса прокуратура, общини, НАП, ДРСК, Комисията по предотвратяване на конфликт на интереси. Готови сме пред медиите да покажем всеки един случай с такива незаконно построени цигански палати. Водят се безработни, а издигнали палати. Отиваме с вас пред палата и снимаме. Да им се отнемат. Има сигнали от толкова сиропиталища, домове за деца, старчески домове за ужасяващите условия, в които там са принудени да живеят хора в истинска нужда. Ето, защо да не им се отнемат тези незаконни имоти на циганите и да се предоставят на такива хора, които наистина имат нужда. Държавата да ги отнеме и с тях да помогне на такива хора, като ги настани там.

– Друга важна тема, с която сте ангажиран, е тази за родните превозвачи и пакета „Макрон”…

– Настоях приемането на този пакет да бъде отложено за следващия европарламент. Това е една нагла, грозна и лицемерна политика срещу 500 000 българи. Не може съдбата им да се решава от хора, които съвсем скоро няма да са в европарламента и в момента единственото, което мислят е, че реално им остават три сесии в този парламент. Ясно е, че ще продължават да се правят опити за прокарването на този пакет, но ние ще се борим докрай и това трябва да е пределно ясно. Тези хора са изкушени и гледат своя интерес, така че съм убеден, че ще опитат всичко. Категоричен съм, че този въпрос трябва да остане за решаване от следващия европарламент.

– А очаквате ли тогава нещата да се променят наистина?

– Очаквам едно политически трезво решение от следващия европарламент. До което ще се стигне на базата на реални дискусии и диалог. На базата на това интересът на всички да бъде справедливо защитен, а не да се стигне до това ужасно много хора – милиони, не само в България, да страдат.

– Непрекъснато напоследък ви задават въпроса дали на предстоящите евроизбори настоящата коалиция, в която е и МВРО, ще се яви заедно? С риск да ви ядосам, ще ви попитам и за това.

– Хубаво е да ядосвате политиците. Ядосвайте ги повече. Вие от ПИК го правите добре. Нямаме решение още и мога да говоря само от свое име. Аз лично нямам претенции къде ще бъда в листата. Ситуацията е такава, че и един глас може да промени подреждането. Личното ми мнение, което е категорично е, че трябва да се явим на еврозиборите заедно. Зад общи ценности сме, заради което и сме в коалиция. И ние правим грешки и не го крия, но просто трябва да седнем и да се разберем.

– А възможно ли е?

– Да, имаме различия, но те не са идейни, а личностни. След като веднъж показахме, че можем да сме заедно, защо да не го направим и пак? Сигурен съм, че това може да стане.

Източник: „ПИК“


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ