Пловдивчани гледат и не вярват на очите си какъв звяр броди по улиците на града (Снимки)

11

Пловдивчани са шокирани от диво животно, което безпризорно се разхожда в Града под тепетата. Става въпрос за голяма котка – рис или каракал.

Хищникът е заснет от бдителна жителка и споделен в социалните мрежи. Все още не е ясно в коя точно част на града е заснета дивата котка.

Не става ясно и как се е озовала там.

В Пловдив престои откриване на зоопарк, но от Общината официално заявиха, че не са открили зоологическата градина. Има само няколко маймунки, за които се грижат.

Възможно е животното да е домашно и собственикът да го е изгубил. От коментарите под поста става ясно, че това животно е доста скъпо. Струва около 7000 евро.

Според друг коментар котката си има стопанка, която вероятно я търси.

Рисът, наричан още евроазиатски рис (Lynx lynx), е хищен бозайник от семейство Котки. Той е представителят от семейството, живеещ на най-северна ширина и обитаващ един от най-обширните ареали. Рисът е трети по големина хищник в Европа и същевременно най-едрата котка на континента. Единствено кафявата мечка и вълкът са по-едри, а иберийският рис и дивата котка са съответно два и четири пъти по-малки от него. „Пискюлите“ на върха на ушите, късата опашка и тяло, поставено на сравнително дълги и дебели крака, му придават интересен външен вид. Това обаче са част от приспособленията, даващи му предимство за успешен лов и оцеляване при сурови условия.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ