Сензация! 2 милиарда лева чакат много българи да си ги приберат, а те не знаят за съществуването им

Пари

Държавата прави опит да събуди „спящите акции“, които милиони от нас купиха при масовата приватизацията. Много от собствениците на бонови книжки обаче не са наясно притежават ли нещо, или не.

„Повдигали сме този въпрос още преди 2-3 години. Министерството на финансите като наш основен акционер поде инициативата и я подкрепи”, коментира директорът на Централния депозитар Васил Големански в сутрешния блок на bTV.

„Всички тези активи, които са акции, придобити с боновите книжки, към настоящия момент се водят в регистъра на Централния депозитар. Дори човек да е загубил боновата си книжка в регистъра има запис”, поясни той.

Чрез електронна услуга всеки може да провери в Централния депозитар какви акции има.

„Съветът ми е хората да изчакат, защото концепцията е публикувана за обществено обсъждане. Предвидено е една година да има информационна кампания, в която да бъде припомняно на хората, че имат активи и какво могат да направят с тях”, каза още Васил Големански.

По предварителни разчети около 2 милиона българи притежават акции чрез тези бонови книжки за около 2 милиарда лева. Идеята е всеки собственик на акции да ги прехвърли към избран от него инвеститор в рамките на една година. Ако не го направи, спящите книжа автоматично ще отидат в специално създаден фонд. Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 г., но ако и след това собственикът не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърен фонд.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ