Рецидивистът, нападнал баба Иванка в Гурково – баща на 7 деца и дядо на внучета

Image_7258632_126

Утре гледат мярката за неотклонение на рецидивиста, нападнал баба Иванка в Гурково

Окръжната прокуратура в Стара Загора, която наблюдава разследването срещу 39-годишния Кольо Рашков, който преби и ограби 83-годишната баба Иванка Койчева в град Гурково, ще поиска съдът да му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдебното заседание за мярката е насрочено за утре, четвъртък, 24 януари, в Окръжния съд на Стара Загора. Това съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Рашков, който има в досието си 10 присъди за кражби и над 8 години стаж по затворите, е баща на 7 деца и дядо на внучета. Това съобщи за „24 часа“ главен инспектор Христо Петров, началник на сектор „Криминална полиция“ в РПУ в Казанлък. Нападателят бил разкрит и задържан в дома си около два часа след престъплението – към 1,30 часа през нощта срещу понеделник. При задържането не е оказал съпротива.

Въпреки солидния си затворнически стаж, мъжът останал неграмотен.

„Той решил да си набави средства по престъпен начин“, описа ситуацията главен инспектор Петров. Полицията предполага, че мъжът попаднал на баба Иванка по-скоро на случаен принцип – минал по улицата малко след 23 часа в неделя и видял, че прозорецът на стаята й в пристройката на голямата й къща, в която тя живее, свети, а входната врата не била заключена.

Ден по-рано дъщерята на потърпевшата Мария твърдеше пред „24 часа“, че вратата била заключена. Последното уточнение на криминалистите, които разследват случая, е, че дръжката на бравата на вратата не била вдигната на степен „заключено“, което позволило на нападателят да влезе лесно и без взлом при възрастната жена. С удари по главата и лицето с юмруци, а след като тя паднала – и с ритници, мъжът бързо принудил жертвата си да му даде всичките си налични пари – 35 лева. След което той си тръгнал, пазарувал в съседен денонощен магазин и се прибрал вкъщи.

Битата баба успяла да се изправи и да се оплаче на съседи, които позвънили на телефон 112. Разследващите лесно разбрали от охранителните камери на магазина, че среднощният купувач е със същото черно яке, което им описала и неговата жертва. По него дори още личали следи от кръвта на пребитата жена. Когато влязал при жертвата си, мъжът бил и с качулка на главата, за да не бъде разпознат, и не говорел много по време на нападението.

В понеделник баба Иванка Койчева се оплака от болки в главата и гърдите и бе приета в Университетската болница в Стара Загора. Във вторник от там съобщиха, че няма опасност за живота на възрастната им пациентка. Скенерът не показал и счупвания, но заради жестоките натъртвания тя остава за наблюдение в болницата.

На Кольо Рашков е повдигнато обвинение за грабеж в условията на опасен рецидив. Тъкмо заради този рецидив случаят се наблюдава от Окръжната прокуратура в Стара Загора.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ