Незрящите Виктор и Калинка се борят да имат дете

Image_7259099_126

Двамата са неразделни от 7 години и мечтаят да покорят седемхилядник

“Любовта е сляпа, а лудостта я води за ръка” – тази поговорка изцяло описва историята на Виктор и Калинка. И двамата са незрящи. И двамата са запалени планинари, които обичат лудите преживявания. Тя изцяло губи зрението си, когато е на 10 г., а той никога не е виждал с очи заобикалящия го свят. Заедно са от близо 7 години, а от 5 месеца са семейство.

Сватбата им е на емблематичната дата 9 септември. Първата песен, която слушат заедно, като стават гаджета е химнът на СССР. “Искаше да ми покаже аудио системата си и реши, че химнът е най-басовото нещо в този момент. Викам добре… значи връзката ще потръгне. Баща ми е комунист и в червата. Всичко ще е наред”, смее се Калинка. Мястото на сватбата е поляна в близост до Елин Пелин. Младоженците сами си организират всичко – от логистиката и кетъринга до кражбата на булката.

“Ти искаш ли да те открадна през прозореца на стаята ти”, пита Виктор. „Естествено, че искам“, отговаря веднага Калинка. Речено сторено. След дълги приготовления, криене от родителите и много помощ от пещерняци

булката увисва

с въжета от 5-ия етаж

в столичния квартал “Младост 3”. Долу освен сватбарите се събира голяма публика от съседи и хора от близките кафенета. Под съпровода на песента Perfect на Ед Шийран Калинка се приземява в обятията на своя любим. “Един стадион хора ни ръкопляскаха”, спомня си булката. Докато се случва кражбата, родителите ѝ въобще не разбират за случилото се. “Нашите ги бях залъгала с едно писмо 10 страници спомени от детството. Четат и реват”, разказва Калинка.

Сключват църковен брак в Долнолозенския манастир. Освен тях брак сключва и друга неразделна двойка – лабрадорите Карма и Идалго. Те са кучетата водачи на Виктор и Калинка. Също като стопаните си са в брачни костюми, а

вместо халки са

със златни нашийници

За жалост, времето не е достатъчно благоприятно, за да протече цялата сватба по план. “Трябваше да излетим с паратрайк и да кацнем на поляна, от която да дойде да ни вземе човек с нашия кон Дарен”, разказват младоженците, които преди 2 г. получават от старозагорец подарък кон.

За радост на сватбарите денят минава без капка дъжд, а нощното небе се озарява от 3-минутна заря. “Общо цялата сватба струваше колкото един малък апартамент, но на нас ни излезе около 4 хил. лв.”, разказва младото семейство. Много хора и фирми им правят сватбен подарък. 27 фотографи от цялата страна искат безплатно да снимат на сватбата им, а “Ку-ку бенд” свирят цяла вечер напълно безвъзмездно. “Когато гостувахме в “Шоуто на Слави”, Ку-ку бенд пожелаха да свирят на сватбата ни, да ни подарят това удоволствие. За жалост, Слави не можеше да дойде”, разказват младоженците, които са запалени планинари.

Именно в планината се случва предложението за брак. На 5 септември 2017 г.

Виктор пада на колене

на най-високата точка

по българските географски ширини – връх Мусала. Умишлено избира ден, в който лифтовете не работят. “Аз никога не се бях качвала на Мусала. Тръгнахме по ски пистите, където наклонът е 45-градусов, а после тръгнахме по зимния маршрут, който е много скалист. Кандидат-кумът беше с нас. Каза: “Вие сте луди” и тръгна по летния маршрут, а кучетата го последваха. Водихме се двамата. Няма кандидат-кум, няма кучета, няма нищо”, разказва Калинка. Щом се качват на върха, завалява сняг и са съвсем сами. “Беше си отворила утата и лапаше снежинките”, спомня си Виктор, който се е подготвил за специалния момент както с пръстен, така и с музика. Вади малка тонколонка, пуска The Wedding Song на Демис Русос и останалото е като бяло петно за Калинка. “Помня само как накрая крещях: “Да, да, дай си ми пръстена!”, смее се тя.

Преживяват много трудности заедно и всички те показват на Виктор, че Калинка е жената за него. Още през 2016 г.

започват опити за бебе,

но се оказва,

че и двамата имат

репродуктивни проблеми,

а в България им се отказва лечение. “Можем да направим поне цял сезон на “Съдби на кръстопът”, така оценява съдбата си Виктор. Стига се дотам, че вече имат замразен семенен материал и единствено чакат за инвитро процедура. “Започнаха да ни отказват инвитро клиниките. Казват: “Вие като сте слепи, как ще го гледате? Ами сега, ако се роди с увреждания, вие ще ме тикнете в затвор”, разказва Калинка.

Така им отказват от две болници, но се намират добри хора. Столична инвитро клиника се свързва с тях, като им предлага безплатно да извърши процедурата, но първо им е нужно генетично становище, за да се предвиди как може да се развие плодът. Освен това голям български бизнесмен им дарява 4 хил. лв., за да могат Виктор и Калинка да извършат процедурите в турска болница. Желанието да имат дете е толкова силно, че младата двойка е готова, в случай че не се получат опитите, да осинови дете.

Сега двамата живеят

в малко общежитие

в столичния Студентски град.

Той е на 23 г., семестриално завършил социална педагогика, а тя е на 21 г., второкурсничка по психология в Софийския университет. Около тях винаги са двата лабрадора, а в стаята им има 3 хладилника, единият винаги пълен със сладолед. “Още като се запознахме преди 7 години, през февруари ядеше сладолед. Сега, когато свърши вкъщи, ходя до големите магазини да зареждам с още”, смее се Виктор. Той никога не е виждал силуета на Клинка, нито тя неговия, но двамата споделят една любов и една мечта – скоро да изкачат някой седемхилядник.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ