Главният прокурор Сотир Цацаров захапа остро Лозан Панов

цацаров горанов капитал

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се противопостави на поредната атака на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу държавното обвинение, съобщава „Правен свят“.

На 10 януари 2019 година съдия № 1 изпрати до ресорната колегия към ВСС писмено искане за становище по писмо, подписано на 29 ноември 2018 г. от четирима прокурори – и. ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и. ф. административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, прокурора при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурора при Апелативната специализирана прокуратура Тихомир Стоев.

В писмото си четиримата обвинители се обявиха против извънредната проверка, инициирана от Панов, на решение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), с което на 16 ноември бе отменено пускането под „домашен арест“ на отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

В обръщението на председателя на ВКС до Прокурорската колегия бе записано, че писмото на обвинителите представлява „недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост“.

В резултат на изпратеното от Панов писмо до Колегията, главният прокурор Сотир Цацаров внесе казуса като точка номер 10 в дневния ред на кадровиците за сряда, а дискусията по нея бе кратка, но съдържателна.

„Бих се радвал, ако интересът на г-н Панов по други дела беше същият като по това дело (бел.ред. делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за подкуп в особено големи размери). През лятото на 2018 година пак имаше писмо от него до председателя на Апелативния специализиран съд. В случая, дали случайно, дали недобросъвестно, дали от недочитане, дали от нежелание за дочитане в писмото на г-н Панов цитирането не е точно“, каза главният прокурор в началото на дебата и уточни за какво иде реч – в писмото на Панов до Колегията са били цитирани само отделни, непълни пасажи от писмото на четиримата прокурори, като с това председателят на ВКС е създал внушение, че обвинителите са посъветвали апелативните съдии изобщо да не предоставят материалите по делото на проверяващите върховни съдии, докато реално препоръката е била те да не бъдат предоставяни до произнасянето на съда по мерките на бившата кметица на „Младост и заместничката й.

„Поставените в писмото на колегите въпроси изобщо не са свързани с опит за институционален натиск или някой от четиримата прокурори, изпратили писмото до Апелативния специализиран наказателен съд, волю или неволю да се е опитал да промени Конституцията. Тук малко отиваме към престъпление срещу Републиката“, допълни Цацаров и предложи на Прокурорската колегия да гласува „за“ това, че писмото на четиримата обвинители не представлява намеса в независимостта на съда и не е целяло осуетяване на проверката, инициирана от ВКС.

„Отделен е въпросът кое нарушава повече независимостта на съда – това че разпореждаш проверка преди съдът да се е произнесъл по конкретно дело или това, че си отправил препоръка до съдиите да не предоставят материалите по делото докато не се произнесат по него“, заяви накрая главният прокурор.

На свой ред и Гергана Мутафова взе отношение по писмото на Лозан Панов и отново подчерта, че в него се съдържат отделни цитати и пасажи, на базата на които са изведени напълно нерелевантни изводи. „На първо място има некоректно посочване на абзаци от писмото. После се правят изводи на база тези абзаци, които не кореспондират нито с духа, нито с буквата на самото писмо“, отчете Мутафова.

В крайна сметка Колегията с единодушие възприе становище, че четиримата прокурори не са нарушили независимостта на съдебната власт, не са имали намерение да нарушават баланса на държавната власт, нито да осуетяват проверката на ВКС върху работата на Апелативния специализиран наказателен съд.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ