Вицепремиерът Дончев: Не решим ли проблемите с гетата, мерките за интеграция на ромите няма да имат ефект

1499Я92410-660-01b5eb6d2b685475558c69c3c9e70310

Докато не се реши проблемът с гетата, всички мерки за интеграция на ромите няма да имат ефект. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на червения Георги Гьоков по време на парламентарния контрол.

Дончев изброи 4 основни проблема. Първият е образованието. Близо 12 хиляди души от държавната администрация обикалят махалите и използват всички законодателни възможности да върнат децата в училище и резултат има – само за последната година 17 хил. деца са върнати, обясни Дончев.

Второ е ниският здравен статус. Семейното планиране също е проблем.

Трето, интеграцията на пазара на труда. Тук има положителни тенденции – това се дължи и на мерките от европейския социален фонд, но и поради културата на пазара на труда, където до голяма степен се дължи и на глад на работна ръка, каза вицепремиерът.

Най-голямата рана обаче е жилищната политика, категоричен бе Дончев. И обясни, че години назад редица управници са допуснали създаването на гета и събирането на незаконни постройки, довели до низ от нарушения на закона. Трябва да има нулева толерантност към разширяването на гетата, каза Дончев.

Ако се родиш в гетото, може да не можеш да го напуснеш. В гетото се рециклират всички лоши навици. Докато не те реши проблемът с гетото, всички други мерки няма да имат смисъл. Дори да ходи на училище, детето като се върне, гетото създава лоша гравитация, която заличава наученото в клас, обясни вицепремиерът.

Години наред държавата не може да се справи. Никой не иска да да предизвика голяма хуманитарна криза, оставяйки хиляди без дом, каза Дончев.

Има грешка в политиката – исторически темата интеграция тръгна без обществен дебат и консенсус. Темата виси във въздуха. За голяма част от гражданите се приема като ангажимент само на елитите и заради подозрението, че някой ползва тази общност като електорален резервоар, допълни вицепремиерът.

Не е вярно, че мнозинството имат желание да се интегрират. И освен стимули трябва да има други мерки. Очевидно спирането на помощите за деца не е достатъчно, смята той.

Липсва обществена подкрепа за голяма част от интеграционните политики. Интеграцията не може да бъде налагана само от политиците и тя няма да върви, докато няма обществена подкрепа, обобщи Дончев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ