Ясно е какво се случва с проверката срещу министър Горанов, има ли нарушение с апартамента му

владислав горанов, кирил домусчиев

Проверката за конфликт на интереси по случая с апартаментите на Владислав Горанов ще продължи до март. Тя е образувана след сигнал на прокуратурата до КОНПИ, по който корупционната комисия се е самосезирала в края на декември.

До момента от комисията са изпълнили първата проверка, възложена от прокуратурата през декември за предоставяне на наличните данни по случая и те са изпратени в срок. Те касаят документите, налични в КОНПИ за назначаването му, както и декларациите за собственост, които е подавал по закон.

Резултатите от нея обаче ще бъдат обявени едва след като приключи и втората проверка – за конфликт на интереси, стартирала от самата КОНПИ. Срокът за нея е три месеца. Тепърва предстоят разпити на свидетели и свързани лица, за да се изясни дали хората, предоставили жилището на министъра на финансите имат пряко отношение към работата му в изпълнителната власт.

Това научи ПИК от източници в разследването.

До момента от прокуратурата проверяваха дали има извършено нарушение и укрита собственост по повод факта, че Горанов живее в чуждо жилище. Тя обаче е пряко свързана с тази за конфликт на интереси, която се извършва от КОНПИ и затова двете ще приключат заедно, научи още ПИК.

Припомняме, че финансовият министър още в началото на декември заяви, че жилището му няма нищо общо с Домусчиеви или други крупни бизнесмени след опит да бъде създаден медиен скандал. Той разясни, че е декларирал факта, че живее в апартамента от 180 кв. м. в затворения комплекс „Есте” в центъра на София в декларацията си към КОНПИ, която е длъжен да подава по закон, заемайки този пост.

„Този апартамент ми е предоставен за ползване през 2012 година от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен. Декларирал съм и ползването на този имот с ясно съзнание, че по мои оценки не представлява конфликт на интереси“, заяви тогава той.

Горанов обаче отказваше да назове кой е въпросният кръстник с мотивът, че има право да запази личния си живот извън обективите, доколкото това не представлява обществен интерес. ПИК тогава първа разкри, че името на въпросният човек е Иван Сариев. Той също е сериозен бизнесмен, но се занимава с високи технологии и не е обвързан с държавни структури.

Сариев е сред съоснователите на „Нет Ис“ през 1994 г., а след това участва в управлението и на други технологични компании. Досег с държавата има от 2001 г., когато излиза от частния бизнес и влиза в държавната „Информационно обслужване“. Там е до 2005 г., след което не се занимава с публични дейности, нито с бизнес. Такъв има обаче съпругата му Снежана Сариева, която участва в няколко компании. Неин е и е апартаментът, даден от мъжа й за ползване на Горанов.

Сариев пък започва да се появява публично в неправителствения сектор в управлението на различни фондации – „Пчелен кошер“, „Милосърдие”, „Клъстер Информационни и комуникационни технологии“. Управлявал е и масонската „Обединена велика ложа на България“. На 30 август 2018 г. е станал председател на новосъздадената фондация „Върховен съвет за България“, в която участват и други политически фигури, бизнесмени и масони, сред които независимият депутат Спас Панчев.

Жилището, което Горанов казва, че му е предоставил се намира в комплекса „Есте“, който е управляван от „Есте пропъртис“. Компанията е дъщерна на „Адванс пропъртис“, в която пък са съдружници Кирил и Георги Домусчиеви и вероятно това е причината за сигналите срещу Горанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ