Днес важен за вас човек може да има имен ден! Вижте кое име черпи

фрем

На 28 януари православната църква почита паметта на Преподобни Ефрем Сириец.

Той е роден през 306 г. в Едеса, Сирия, в добро и благочестиво семейство. В родния си град Ефрем основава училище, като също така преподава своите християнски слова на народа. По-късно е ръкоположен за свещеник от Св. Василий Велики и веднага проговаря на гръцки език, въпреки че не го е учил никога преди това. Ефрем Сириец е автор на множество християнски съчинения и проповеди. Основната тема в тях са смирението, борбата с греха и покаянието. Той е създател на молитвата „Господи и Владико на моя живот“, която се изпълнява и до ден днешен по време на Великия пост.

Преп. Ефрем води голяма борба с ересите през целия си живот и ни оставя в наследство много от своите догматико-полемически творби, които разкриват същността на християнската вяра. Свещеникът взима участие във Вселенски събор през 325 година. Ефрем Сириец умира през 373 година и по негово скромно желание е погребан в края на градските гробища, където погребвали странниците. След смъртта му, Православната църква го обявява за светец.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ