Елена Йончева стъжни живота на Бойко! Прави филм за корупцията на министър и заместник! Проговори за 11 млрд.

елена йончева

В момента обжалваме гаранцията. След като ми е връчена призовка, значи призовкарят не ме е намерил трудно. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ депутатът от БСП Елена Йончева, на която преди дни бе повдигнато обвинение за пране на пари.

„Не става дума за възнаграждение, а средства, които са отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път. Направена е поредица от документални филми. Аз техника не съм имала, но съм взимала под наем“, каза Йончева.

„Много по-добре е да имаш собствена такава техника, защото един журналист така е много по-мобилен“, добави тя. „Тези пари не са ми дадени като възнаграждение. Дружеството, което дава тези средства, трябва да има юридически и финансов контрол. За да има дружеството, контрол над мен и да проследява как са изразходвани тези средства, е създадено“, каза тя.

„Почти всички големи телевизии и корпорации и техните собственици имат много фирми и участват в офшорни фирми. Това е практика. Предлагам ви да направите проучване дали българските телевизии имат участие в офшорни фирми. Аз нямам офшорна фирма“, заяви Йончева.

„Това са отпуснати средства срещу мои задължения и отговорности по договори. Ние сме направили 7 документални филма. Първият е в обсадения Алепо. Там снимахме няколко ислямистки организации. Това е филм, който привлече голяма публика. Това е рисков филм. Там ни обстрелваха, стреляха по нас! Смятате ли, че някой ще извършва финансови машинации, отивайки в Алепо, без да знае дали ще се върне? Аз едвам открих оператор, който да дойде с мен“, спомни си депутатката.

„Юристи от ТВ7 ми предложиха да сключа договор с тази фирма. Те ме поканиха. Тази фирма бе логично да предположа, че това е фирма на ТВ7. Абсурдно е обвинението за пране на пари. Сметката е потрита в българска банка, плащани са такси в България. Филмите са налични и са излъчени“, заяви тя.

Стана ясно, че филма и за корупцията по етажите на власта ще осветли министър и заместник-министър от правителството на Бойко Борисов. „Според официални данни от ЕС, корупцият в България всяка година е за 11 милиарда лева! Колосална сума, с която могат да се вдигнат заплати, пенсии“, разкри още Йончева.

Това разледване изцяло покрива информацията, която е дадена за България от Държавния департамент на САЩ – за корупция при големите инфраструктурни проекти. Още същия ден ще подадем и сигнал в прокуратурата, каза още Елена Йончева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ