Убиец с доживотна присъда, осъдил България в Страсбург, издъхна в страшни мъки в затвора в Пловдив

1548663960-mazh-dozhivotna-prisada-osadil-262

38-годишният Николай Шахънов, който излежаваше доживотна присъда в затвора в Пловдив, е издъхнал тази нощ зад решетките, съобщава TrafficNews.bg.

Шахънов, който стана известен със спечеленото си дело срещу България в Страсбург, боледува продължително от левкемия и многократно е бил хоспитализиран в онкоотделения в пловдивски болници. Химиотерапиите обаче не дават ефект. Последните месеци състоянието на затворника рязко се влошава и медицинските заведения вече не желаят Шахънов бъде настаняван там, още повече, че през 2013 той прави опит за бягство от болнична стая. През последните седмици за тежкото му състояние са помагали единствено в затвора, където са му поставяли системи.

В периода от 29 декември 2002 г. до 18 февруари 2009 г Шахънов е задържан във Варненския затвор във връзка с няколко групи наказателни производства за кражба и за убийство, извършено в хода на грабеж при отегчаващи вината обстоятелства. През ноември 2004 г. той е осъден на доживотен затвор. До 2009 той лежи във Варненския затвор, като през това време внася няколо жалби в съдилищата за лоши условия зад решетките. На последна инстанция, магистратите приемат само един от петте му иска за обезщетение, ала Шахънов не остава нещата така и завежда дело пред Европейски съд по правата на човека, където печели и страната ни е осъдена да заплати 7000 евро на затворника, заради унизителните и нехуманни условия във Варненския заник. След това той е преместен да излежава присъдата си в Пловдив.

В края на миналата година Шахънов бе завел дело в Административния съд в Пловдив, като исканията му бяха да не бъде оковаван по време на конвоиране и лежане в болнични заведения. Това му желание обаче не бе удовлетворено.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ