Подсъдимият Иво Прокопиев печели по 700 лв. на калпак на гърба на Бойко Борисов, правителството пази обвиняем

Заснемане

Подсъдимият с две обвинения от прокуратурата Иво Прокопиев се стяга да изкара някой лев и припечели политическо влияние покрай премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и еврокомисари.

Утре „Капитал“ оргинизира поредната среща на „бизнеса с правителството“. Като лектори са предвидени Борисов, Горанов и представител на Европейската комисия. Ще се включи и видният лобист на Сорос – Иван Кръстев, мозък на кръга „Капитал“ и първото правителство на ГЕРБ.

Всяка фирма, пожелала да се „отърка“ в големците, трябва да се бръкне с 700 лв. Такава е таксата за участие, която директно влиза в джоба на подсъдимия Прокопиев.

Ситуацията в случая граничи с перверзията, коментират политици от управляващата партия. Прокопиев е виден клиент на закона от години. Обвинен е в пране на пари за приватизацията на „Каолин“ и EVN. В същото време правителството в лицето на премиера го летимира, участва в мероприятията му и се превръща в негов рекламен агент.

Какво послание отправя с това Бойко Борисов? Как би трябвало в такава ситуация да се трудят прокурорите и следователите, ангажирани с делата на Прокопиев, след като министър-председателят и финансовият министър публично застават зад гърба му?

В същото време преди седмица Прокопиев и „Капитал“ тиражираха тъй наречената „Черна книга за разхищения на правителството“, в която уличават в далавери и корупция кабинета на Борисов. Не спират и публикациите в „Капитал“ за „схемите на Горанов“ покрай апартамента му.

Значи от една страна Прокопиев смята, че властта е тъждествена с мафията, но от друга урежда форуми с участието на същата тази власт, че и пари прибира за това, дивят се политически експерти.

Според тях поведението на премиера е обидно за нормалните и честни бизнесмени в България, както и за издателите, които нямат обвинителни актове.

Ето така се стимулира сивата икономика нагледно, обобщават депутати от ГЕРБ, смаяни от поведението на шефа си.

Излиза, че Борисов кредитира с доверие само онези, които го ругаят. Това е някаква порочна игра на влияние и симулация на медийна обективност.

Според източници на ПИК правителството е дало да се разбере, че предпочита делата срещу Прокопиев да „стоят на трупчета“, за да не си навлича излишни неприятности с тъй наречените „протестъри“, „либерали“ и „зелени“.

Влиянието на кръга „Капитал“ в правителството продължава да е все така силно, както и по време на първия кабинет на ГЕРБ. Истинският троянски кон на Прокопиев в управлението е шефката на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова. Тя е майка на журналистка от „Капитал“ и тъща на репортер от изданието.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ