Решено е: Новите линейки ще имат паник-бутони

Линейка

„Всички нови линейки ще бъдат оборудвани с паник-бутони.“ Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Ананиев каза още, че с проекта за Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали. В тях ще работят само парамедици, като обучението им ще бъде върнато в системата на висшето образование.

Той допълни, че във връзка със случая на нападнатия медицински фелдшер от Горна Оряховица, още в петък е дал разрешение да се постави 24-часова физическа охрана в звеното, тъй като регионът е рисков.

„Изключително съм възмутен и притеснен от това, което се случва в Центровете за спешна медицинска помощ. Аз не мога да си обясня как могат да се атакуват хора, които не знаят какво е ден и нощ, които се грижат за здравето, които са първи до изпадналите в тежко здравословно състояние“, коментира министърът. „Иначе работим изключително добре с прокуратурата. Там, където са регистрирани такива случаи, докладите от случилото се са изпратени на прокуратурата и аз съм убеден, че нашите колеги ще действат бързо и ефективно по тези случаи“, допълни Ананиев.

По думите на здравния министър Националната здравна информационна система трябва да е готова в края на тази или началото на следващата година. Тя ще включва 13 дейности, като за повечето от тях са обявени обществени поръчки, които няма да бъдат обжалвани. Той допълни, че на предстоящото във вторник заседание на Надзорния съвет на здравната каса ще бъдат разгледани някои случаи намалени клиничните пътеки, които ще бъдат анализирани и при необходимост ще бъдат повишени.

„Лечебните заведения са търговски дружества, които получават приходи от НЗОК на база на клиничните пътеки, а самото разпределение на средствата зависи от ръководството. Ще има здравни заведения, която няма да могат да осигурят заплатите, които са записани в колективния трудов договор, но има механизъм, с който да се доказва има или не възможност за осигуряване на тези стартови заплати“, обясни Ананиев.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ