Измамата на годината! Факти: Валя Ахчиева изгонена от БНТ, защото посегнала на лидер на ГЕРБ и фирмата му

валя ахчиева

Има ли бандитска цензура в България? Този въпрос става все по-основателен, след като началници в БНТ изненадващо през миналата седмица решиха да свалят предаването за разследваща журналистика „Открито“ на Валя Ахчиева. Проверка на Фрог показа, че въпросното предваване е с най-висок рейтинг в обществената телевизия. Ето и доказателствата, които се основават на пипълметрията на ГАРБ, която отчита гледаемостта на всички телевизии:

На 13 януари т. г., в неделя вечерта се излъчи последното разследване на Ахчиева за незаконен добив на цимент. Мониторингът за деня сочи, че „Открито“ безапелационно задминава по рейтинг всички предавания от деня, като води с няколко пункта дори новинарския блок, с който БНТ се гордее. Ахчиева заковава 3,8% гледаемост срещу 3,2 за новините. Другото публицистично предаване „Денят започва с Георги Любенов“ се нарежда на трета позиция с 2,7 % рейтинг.

 

.

 

Фрог се сдоби и с друго измерване на ГАРБ от конкурентна на БНТ телевизия. От него пък е видно как се подреждат по гледаемост предаванията на трите телевизии-Нова, БТВ и БНТ за 13 януари. Обществената телевизия се нарежда най-високо в тази класация именно с предаването „Открито“- 23 място. Реално няма друго предаване на националната телевизия, което да прави по-голям пробив в конкуренцията.

 

.

Интересно е да се проследи и какво е мястото на „Окрито“ в пипълметрията спрямо другите публицистични предавания като „Референдум“ и „Панорама“ да речем. От изследванията, с които Фрог разполага се вижда следното съотношение в рейтинга на последните предавания: „Открито“- 3,82 %, „Панорама“-3,80%, „Референдум“-3,20%.

.

 

.

В съобщението на БНТ за свалянето на Валя Ахчиева от екран, ни успокояват със следното изречение: „В същия времеви слот ще продължим да излъчваме СИЛНИЯ документален формат „В кадър“. Не е ясно в какво е силен, но съдейки по рейтинга му, този извод на ръководството на БНТ, може да се подложи на съмнение. На 7.10 2018 г. „В кадър“ регистрира 1,66% рейтинг спрямо „Открито“ с 3, 33% предходната седмица. На 21.10 2018 г. „В кадър“ забива собствен рекорд от 1,72%, като на 18.11 миналата година той пада до 1, 28% гледаемост. В същото време „Открито“ отчита покачване в цифрите, които стигат до 3,82% на 13 януари 2019 г.

Припомняме ви, че „Открито“ бе зачеркнато след като няколко седмици по-рано БНТ не излъчи разследване, свързано с транспортната фирма „Юнион Ивкони“, която е под шапката на лидера на ГЕРБ в Дупница и бивш депутат Иво Константинов. От пипълметрията може да се види, че националната телевизия е свалила най-рейтинговото си предаване, което от години се правеше само по писма на зрители.

Странно е, че СЕМ-органът, който избира генералния директор на БНТ, запази пълно мълчание по темата. Същото сториха и представителите на комисията по медии в парламента. Никой не смее да обели и дума по въпроса дали националната телевизия наруши обществения договор, според който медията трябва да представя обществено-значими за хората проблеми. Има ли бандитска цензура? Рейтингът, обаче е категоричен в едно- зрителите не искат слугинажни и напудрени предавания.

Припомняме ви, че предаването „Открито“ бе споменато в последния доклад на „Репортери без граници“ през 2018 г. като пример за това, че „ разследващата журналистика у нас все още не е мъртва“. Странно дали тази констатация ще остане след махането на въпросното предаване от екран в поредния доклад на организацията?!

 

Фрог нюз

One comment

  • Иван

    29.01.2019 at 11:34

    За пореден път властимащите налагат цензура .Да ни е честита свободата на словото

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ