Алберт Попов – несломимият, който направи горда цяла България

31

През годините нищо не го спря. Нито постоянните контузии, нито зверската катастрофа по пътя към пистите в Зьолден, в която наставникът на националния ни отбор Драго Грубелник загуби живота си

12 000 са състезателите в ранглистата на слалом 40 000 зрители на първенството в Кицбюел са гледали триумфа на българина

Сутрин. 6,30 ч. Лифтовете още не работят. Пистите на глетчера обаче са идеални. И пред входа върху раницата си седи и дреме един скиор. За да може да е сред първите в планината. Те получават огромно предимство. Защото можеш да си наредиш вратите. Пък и да направиш няколко спускания повече от другите, които ще тръгнат около 9.

Този скиор е Алберт Попов. Който накара цял свят да говори за България по време на слалома в Кицбюел. Като със стартов номер след 70-и стана девети. За да бъде определен за историята на деня от западните коментатори.

За да се разбере точно какво е постижението на Алберт, трябва да се имат предвид няколко неща. Милиони карат ски, най-много техничните дисциплини, защото писти за спускане има прекалено малко. На всеки склон можеш да наредиш няколко врати за слалом и да започнеш да тренираш. В момента в световната ранглиста фигурират над 12 хил. имена, които са взели точки на някакво ниво в състезания на международната федерация. В стартовете за световната купа няма ограничения за брой състезатели от държава. Или ако 100 австрийци имат право да стартират, значи ще бъдат допуснати 100. Когато стартовият ти номер е над 15, това означава, че не караш по свой начин, а бориш да преминеш освен вратите и коловозите на останалите.

И на този фон един българин е 9-и. С 5-о време в първия манш. Защото е несломим. И през всичките години искаше да успее. Алберт е от държава, където всички писти са с по-малка дължина от всеки среден австрийски курорт. Затова тренира изцяло в чужбина.

През годините нищо не го спря. Нито постоянните контузии. Нито зверската катастрофа по пътя към пистите в Зьолден, в която наставникът на националния ни отбор Драго Грубелник загуби живота си.

Само година по-късно Алберт отново бе на старта в Зьолден и дори показваше мястото. Призна, че то го зарежда с надеждата да успее. И доказа, че това, което не те убива, те прави по-силен. Истински силен. Толкова силен, че да накараш австрийците да те признаят.

След деветото място Аби, както е известен сред близките си, последен си тръгва от Кицбюел. Трябва да даде куп интервюта, автографи. Просто не е свикнал с толкова огромно внимание. Може би това е единственото, което го притеснява. Защото тепърва трябва да се справя и с това.

Алберт е потомствен скиор. Майка му Мартина е една от най-добрите в България от славния тим на ЦСКА със Славина Рачева и Милена Модева. Сестра му Александра бе в националния отбор допреди няколко години, когато травма на гръбнака я принуди да спре със спорта. Има още две сестрички – близначките Адел и Виолета, които са на 5 години и вече се справят страхотно на белите писти.

Треньор през цялата му кариера с малки изключения е Ивайло Борисов от столичния клуб “Мотен”. На Витоша Аби се качва за първи път на ски, когато е на 2 г.

Успехът на Алберт въобще не е неочакван. През 2008 г. той е със сребро и бронз на най-голямото състезание за деца в света в словенския център Скофия Лока. За купа “Тополино” е пети. През 2012 и 2013 г. той успява да триумфира в слалома за купа “Тополино” – неофициалното световно за деца.

Дебютира при мъжете през 2014-а на Пампорово. Първият му пълен сезон трябваше да е следващият, когато дойде катастрофата.

Миналата година Алберт грабва и бронзов медал от световното първенство за младежи в Давос, Швейцария.

За да дойде неговият сезон. Проби два пъти сред първите 30, за да дойде стартът в Кицбюел. И сега, като видя, че може да се справи с най-добрите, лимитът му остава небето.

Томба звъни по спешност на Попангелов

Един от най-великите слаломисти за всички времена Алберто Томба не се стърпял и звъннал на Петър Попангелов след невероятния успех на Алберт в Австрия.

“Дори се опита да направи нещо общо между имената ни. Нали имат общ корен с “поп”. Звучеше много ентусиазирано”, призна най-добрият ни алпиец.

Точно Пепи, който на 31 януари става на 60 години, е последният ни алпиец, който влиза в десетката на старт от световната купа. Преди цели 33 години.

“Сега остава само да затвърди представянето си. И да започне да печели точки във всеки старт. И ще дойде и неговото време. Защото е още млад и бъдещето е пред него”, смята скиорът, който единствен има победа за световната купа.

От NBC търсят връзка през българи в САЩ

От американската телевизия NBC веднага са потърсили българи, които живеят в САЩ, за да се свържат с Алберт Попов.

С идването на световното първенство в Оре те смятали да правят специален филм за българската звезда.

Почти всички телевизии в Кицбюел поискали среща с Алберт след невероятното му представяне.

Това е най-елитният курорт в света, като там публиката надвишава 40 000 зрители. Сред тях бяха бившият холивудски актьор и губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, принц Хубертус фон Хоенлое, рекордьор по участия на олимпиади при скиорите, цялото политическо ръководство на Австрия.

На 24 февруари старт на Банско

Българската публика ще може да види Алберт Попов на 24 февруари. Тогава по програма е гигантският слалом от световната купа, в който той задължително ще участва.

Банско през тази година е един от малкото курорти на планетата, в който ще се проведат три старта от световната купа. На 22 февруари е може би последната комбинация в календара, защото се очаква тази дисциплина да отпадне през лятото. Ден по-късно е супергигантският слалом, но за нея българските скиори нямат достатъчно точки в ранглистата. Билетите за трибуните в Банско вече са в продажба.

Седмицата преди това Алберт ще е на световното първенство в Оре, Швеция.

Следващият старт на българина от световната купа е нощният слалом в Шладминг, където по традиция се събира най-голямата публика.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ