Тъжна вест: Отиде си един от най-бързите българи

Свещ

Бившият лекоатлет Александър Попов почина след претърпян инсулт. Един от най-бързите българи на 400 метра и треньор по атлетика в спринтовите дисциплини си отиде от този свят на 67-годишна възраст на 28 януари в София, информира списание „Атлетика“.

Погребението на именития атлет и треньор ще бъде на 30 януари (сряда) в църквата „Свети Георги Победоносец“ в село Дебово (на 35 км от град Плевен).

Попов е роден в Дебово на 25 май 1951 година. В юношеските си години започва да тренира атлетика като се състезава последователно за Дунав (Русе), Локомотив (Русе) и Академик (София). Попов печели бронзов медал на 19-годишна възраст от европейското първенство за мъже с щафетата на България 4х400 м в зала „Фестивална“ през 1971-а. Александър печели 12 национални титли на България на 400 м. Личният му рекорд в дисциплината е 48.54 сек.

От 1975-а е треньор по атлетика, като довежда съпругата си Софка Попова до две европейски титли на 60 метра в зала. Негови състезателки са и Златка Георгиева-Радуканова и Милена Сарачева, които са едни от най-добрите ни спринтьорки от 100 м до 400 м.

Попов започва работа в Национална спортна академия „Васил Левски“ през 2004-а, където продължава с треньорската работа съвместно със съпругата си, която е доцент в катедрата „Лека атлетика“. Пенсионира се през 2018 година, а на 12 януари 2019-а бе удостовен като един от заслужилите деятели на „Академик“ по време на едноимения турнир в зала.

Заедно със Софка Попова са родители на две дъщери и имат три внучки.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ