Симеонов вече е опозиция, след като Бойко се прегърна с Валентин Златев, призова за протест

Валери Симеонов2

Валери Симеонов отправи тежки обвинения към боса на ”Лукойл” Валентин Златев. Лидерът на НФСБ атакува бизнесмена заради цените на горивата. И призова засегнатите от новия закон да са готови за протест срещу парламента, заради съглашение между Борисов и Валентин ЗЛатев.

Ситуацията в последните дни доста се усложни. Имаше решение на Министерски съвет за прокарване на законопроект, с който да се отложи въвеждането в действие на Закона за горивата, но се проведоха няколко срещи на ниво министър-председател. Виждаме едно притеснително колебание за приемане на закона във вида, в който го предлага МС, отива се на вариант отлагане на наредбата, което на пръв поглед води до извода, че законът ще бъде отложен, коментира Симеонов пред ТВ Европа.

 

Притесняват ме няколко нюанса в това решение. Отлагат до 6 месеца въвеждането на наредба за прилагането на закона. Това обаче може да означава и 10 дни. При една такава редакция на текста всички тези хора, клетници, които са поставени на колене, за да се угоди на монопола, на големите играчи, всички те стават заложници на политическата ситуация в следващите месеци, а тя е непредвидима. Никой не знае как ще надделее лобито на големите петролни магнати и търговци.

 

До момента се вижда, че това вече започва да надделява над решението на МС, посочи лидерът на НФСБ. След срещата на Златев и кохортата му с Борисов имаме нова позиция на управляващите, заяви Симеонов. Има и втори риск: липсата на наредба не пречи законът да се прилага, ако не в неговата цялост, то частично. В закона има достатъчно точни параметри – обем на цистерните, въвеждане на нови уреди, банкова гаранция… Всички тези неща са с конкретните си стойности. Не виждам какво пречи част от параметрите да започнат да се прилагат без наредба.

 

Малките търговци да обсъдят внимателно ситуацията и да си запазят готовността за протестни действия. Не мога да гарантирам, че поетият ангажимент ще бъде спазен. В една не много стабилна ситуация, която е възможно да се получи преди изборите, никой не може да каже какво ще се случи. Но всички знаят, че риба се лови в мътни води, каза Валери Симеонов.

 

Още преди 6 месеца направих каквото можах. На 2 юли направихме среща с търговците на горива, оповестих пред медиите, че става въпрос за много опасен, лобистки закон, който ще ликвидира стотици работни места и ще остави цели райони на България без места за зареждане. Този закон беше прокаран през предложение на народни представители директно в парламента, а не през правителството.

 

Дано Валентин Златев да не си реализира влиянието за пореден път, както разбрахме, че го е направил в комисията. На заседанието на комисията миналата седмица, г-н Златев си позволи да заяви пред председателя и пред народните представители, че се е разбрал с минната индустрия, с транспортните фирми: ние имаме готови текстове и сме готови да ги приложим по най-бързия начин. Сякаш те са народни представители, възмути се Симеонов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ