Поредна тъжна вест: Почина легендарна фигура

Свещ

Поредна тъжна вест застигна българския пост. След кратко боледуване легендарният треньор Панчо Гюрков почина в Монпелие на 78-годишна възраст. Той имаше двойно гражданство и през последните години живееше във Франция.

Панчо Гюрков е роден на 31 август 1940 г. в Петрич, но от 1941 г. живее в столицата на България. Завършва държавно хореографско училище, а през 1965 г. и ВИФ. Първенец е на випуска си по успех – среден успех от следването – много добър 5,84. Като спортист е бил държавен шампион по плуване, водна топка и лека атлетика.

След дипломирането си две години работи като методист, а впоследствие и като главен методист в СФД Академик (София). На 1 декември 1967 г. е назначен на поста старши треньор на националния отбор по плуване. Всъщност той е първият щатен старши треньор на БФПС като преди него треньорите са били само хонорувани. На 27 години Гюрков е и най-младият старши треньор в дотогавашната история на БСФС.

Панчо Гюрков участва в планирането, организирането и подготовката на българските отбори по плуване за олимпийските игри в Мексико 1968, Мюнхен 1972, Монреал 1976, Москва 1980, Сеул 1988, както и при паралелните игри през 1984 г. През 1988 година под негово ръководство Таня Богомилова става олимпийска шампионка на 100 метра бруст, а Антоанета Франкева завършва на второ място.

Три години (1980-1983) завежда Научно-приложната лаборатория по плуване. Напуска системата на БФПС през 1989 г. От септември същата година и до кончината си работи във Франция. Спортен директор на MANUC (Montpellie Aglomeration Natation Universite Club).

Любопитното е, че Гюрков е моделът, позирал за статуята на боксьора, която се намира пред Националния стадион „Васил Левски“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ