Извадиха част от катетър от сърцето на жена

600f7fb7779b27f7fb9d384fe2fae812_big

60-годишна жена от Стара Загора е живяла няколко месеца с част от катетър, заседнал в десните кухини на сърцето ѝ. Катетърът е бил съставна част на вътрешен порт за вливане на химиотерапевтични медикаменти, имплантиран във венозната система на пациентката под кожата на гърдите ѝ, подобно на пейсмейкър.

Вероятно катетърът се е отчупил миналия октомври по време на процедура в специализирано заведение за химиотерапевтични процедури, които пациентката е трябвало да прави в продължение на месеци. Постепенно отчупената част е мигрирала през венозната система, преминавайки през дясното предсърдие на сърцето, за да заседне в дясната камера. Там чуждото тяло е останало неподвижно. През това време пациентката не е чувствала болки или някакво друго сърдечно неразположение.

Кардиолозите на Болница „Тракия“ открили находката, когато дошло време портът да бъде премахнат. Оказало се, че катетъра липсва. Инвазивният екип на завеждащия отделението д-р Борислав Борисов заедно с д-р Мариела Синджирлиева и д-р Орлин Лицанов го открил с помощта на рентгенографско изследване в областта на сърцето.

„Имаше два варианта – или сърдечна хирургична операция, която е много тежка, или да съставим план и да го извадим по миниинвазивен път през венозната система на пациентката, достигайки до катетъра със специални водачи, снабдени на върха с ласо за улавяне на чужди тела“, обясни д-р Борисов.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ