Трагедия: Николина умира в полунощ, без да разбере, че преди часове е починала и дъщеря й

Image_7276936_126

52-годишната Юлия Петрова и 78-годишната ѝ майка страдали от тежки хронични заболявания

Oгромна трагедия потресе Гоце Делчев преди дни. С разлика от часове в един и същи ден – в началото и в края му, в болницата, една след друга починаха майка и дъщеря.

Първо от този свят си отива 52-годишната Юлия Петрова, а след това и майка ѝ Николина Дедова, на 78 г.

“Фамилията е изключитено уважавана в града. Имат много приятели, всички са трудолюбиви. Децата са с образование и никога не са чакали наготово. Цял живот сами са си изкарвали прехраната”, казват местните хора.

“Такава е била Божията воля. Болката за всички ни е голяма.

Надявам се

сега двете пак

да са заедно на

другия свят”,

през сълзи разказа Нина Петрова, която губи майка си и баба си.

Възрастната жена била настанена във вътрешно отделение на МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев. Имала високо кръвно, висока кръвна захар, астма и още доста други хронични заболявания.

От близо година пък в Гоце Делчев се прибрала дъщеря ѝ Юлия, която 13 г. работила в Гърция. Наложило се да се върне, защото ѝ открили бъбречна недостатъчност – двата ѝ бъбрека не функционирали и започнали процедурите по хемодиализа през ден.

През този период в България тя не е работила, а се грижила вкъщи за болната си майка Николина. Когато преди седмица се наложило пенсионерката да бъде приета в болницата, при нея като придружител останала дъщеря ѝ Юлия.

“В неделя вечерта в болницата пристигнал вуйчо, за да смени мама, а тя да се прибере у дома, за да си почине. Трябвало в понеделник пак да е на диализа. Излязла е отвън да изпуши една цигара и да изчака вуйчо. Той пристигнал, а през това време на мама ѝ станало зле. Не можела да си поеме въздух. Той я качил на една количка и я вкарал веднага в спешния център. Там са ѝ сложили урбазон, но тя не се подобрила.

Преместили са я в реанимация, където ѝ поставили кислородна маска, но малко след това, около 1 ч след полунощ, е починала”, допълва дъщерята Нина. Тя и двамата ѝ братя живеят в Германия, но веднага се върнали в Гоце Делчев.

След като Юлия починала, брат ѝ не казал на болната им майка какво се е случило. Пенсионерката питала къде е дъщерята, защо не идва при нея в стаята, но медиците и другите роднини криели за трагедията.

Обяснявали ѝ, че след хемодиализата се наложило да остане в отделението, защото не се чувства добре. В края на същия ден, малко преди полунощ, във вътрешното отделение починала и възрастната жена.

“До последно

баба не знаеше

за смъртта на

майка. И може

би така стана

по-добре

Чудехме се как да ѝ кажем и как ще я доведем на погребението. Ние пък разбрахме за смъртта на баба на път от летището към Гоце Делчев.

Идвахме си за мама, а когато пристигнахме пред дома ни около полунощ, видяхме да си тръгва катафалката, която беше докарала и баба. Страшно е да видиш два ковчега един до друг!”, допълва Нина. Още е в стрес от двойната трагедия, не може да се съвземе и не обвинява никого за смъртта на майка си и баба си. Предполага, че може би има някава необяснима духовна връзка между майка и дъщеря. Допуска, че е възможно майката да е усетила интуитивно, че дъщеря ѝ вече е мъртва, но е категорична, че роднините не са казали до последно, за да я предпазят.

Предполага обаче, че е възможно състоянието на майка ѝ да се е влошило и поради факта, че в събота и неделя не се прави хемодиализа.

“Ако два дни мама не ходи на диализа, ѝ става тежко. Започва да диша трудно и дори си имаше помпичка за улесняване на дишането. Нямам обяснение защо в почивните дни тази процедура не се прави. Може би нещо трябва да се промени, защото сигурно има и други болни като мама, които имат нужда от хемодиализа през ден.

Не обвинявам никого, просто Господ така е решил да приключи земният път на двете. Никой не знае кога и къде ще почине. Такава е била Божията воля”, разсъждава младото момиче. Страшно съжалява, че майка ѝ си е отишла млада и не е могла да се порадва на внуци, защото тя и братята ѝ още не са се оженили. Остава със спомените за майка си като една много силна жена, която никога не се е оплаквала от нищо.

“Въпреки че бе на хемодиализа, не е казвала, че се чувства болна. Винаги изглеждаше прекрасно – добре облечена, с прическа и грим. Стараеше се да не личи, че е болна”, казва Нина за майка си.

Директорката на болницата д-р Мария Радойкова е категорична, че няма лекарска грешка при смъртта и на двете жени.

“Трагедията е много голяма, изказвам съболезнования на цялото семейство.

Сигурна съм, че колегите са направили всичко, което е необходимо, за да ги спасят. За съжаление, и двете жени са имали тежки хронични заболявания”, каза д-р Радойкова.


One comment

  • Tsetso Nikolov

    02.02.2019 at 11:02

    КУ-ТРЕСКА няма друга болест, това и е била диагнозата, просто от 50 години никой не я търси и лекува

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ