Зловещо: Крадат ви колата за 18 секунди

Кражба на автомобил

Германският автомобилен клуб ADAC публикува резултатите от тест на системите за безключов достъп на 237 автомобила от 30 марки, както и три мотоциклета (BMW, Ducati и KTM). Целта на експеримента е била да бъде установена степента на уязвимост на съвременните коли от кражба посредством клониране на сигнала от дистанционните управления.

Резултатите от изпитанията са меко казано шокиращи. 230 от тестваните модели и всички мотоциклети могат да бъдат отворени и стартирани с помощта на устройства, които могат да се купят на съвсем достъпна цена от интернет.

Крадците използват т.нар. „щафетни атаки“, за да разблокират вратите на автомобила и да стартират двигателя. За целта просто трябва да бъде сканиран сигналът от безжичния модул за достъп до системите на колата.

Според ADAC едва три от изпробваните модели устояват на „щафетните атаки“ благодарение на технологията за свръхшироколентова връзка и всички те са произведени от Jaguar Land Rover (Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery и Range Rover Evoque). Четири други автомобила могат само да бъдат отключени (Infiniti Q30) или само да бъде стартиран двигателят им (BMW i3, Mazda 2, Volvo XC60 T5). Останалите 230 изпробвани коли могат да се откраднат за средно 18 секунди.

Препоръчват се различни методи за противодействие на сканиращите устройства, като в повечето случаи се разчита на създаването на екранираща защита за дистанционните управления, но нито един от тях не гарантира пълна безопасност. Единственото доказано ефективно решение за ограничаване на достъпа до автомобил с безключова система си остава деактивиране на функцията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ