Як тараш в килиите на Баневи – олигарсите си пишат есемеси в ареста, надзирателите в шаш къде са им телефоните

Баневи

Затворническите власти подготвят нова акция за издирване на нелегални телефони в килията на Николай Банев и жена му Евгения.

Причината е, че през последните дни фейсбук профилът на обвиняемия олигарх отново е активен.

Припомняме, че малко след като се озова в ареста, арестуваният за пране на пари бизнесмен започна да публикува дълги постове в профила си в социалната мрежа, с което събуди подозрения у властите, че притежава нелегален телефон.

В началото на януари устройството беше открито в килията на Банев. Предполага се, че той го е получил в кутия от сок с двойно дъно. Тогава зам.-главният прокурор и шеф на специализираната прокуратура Иван Гешев обяви, че телефонът е използван за уреждане на политическо убежище на семейството му в Русия. В устройството са открити и кореспонденции на Банев с майка му и децата.

След като телефонът бе открит, за известно време активността на профила на Николай Банев във Фейсбук секна. От скоро обаче олигарха отново пуска пространни съобщения на стената си, засягащи актуални теми, от които е видно, че той има достъп до интернет в килията си.

Прави впечатление дори, че в някои случаи реакцията на Банев е почти мигновена, когато става въпрос за въпроси, свързани с разследването.

В петък от профила на бизнесмена излезе и нов пост, който почти съвпадна с решението на съда да го остави в ареста. Банев пусна огромен текст с обвинения срещу политици и прокурори, за които той твърди, че са му попречили да развива правилно приватизираното предприятие.

По време на последното заседание, на което той обжалва мярката си и поиска да излезе на свобода под гаранция, също стана ясно, че Банев има телефон. Прокурорите разкриха, че той редовно си пращал есемеси с жена си Евгения, която също е зад решетките и не би трябвало да ползва мобилно устройство. Те уточниха, че няколко пъти да правени претърсвания, но нови устройства не са открити от надзирателите. Заради това сега подчинените на правосъдната шефка Цецка Цачева органи отново щели да тарашат килиите им.

Баневи бяха арестувани в Ница и предадени от френските власти на Специализираната прокуратура у нас на 6 декември 2018 г. Според прокуратурата Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лева.

Източник: „ПИК“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ