Синоптикът Боряна Маркова обяви супер новина за цяла България

1518000295-img-7675jpg

През нощта облачността бе значителна. Днес над Южна България облачността ще се разкъса и намалее до слънчево, но по-късно вечерта от юг отново ще се увеличи. Това съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирана от Фокус.

В Дунавската равнина ще се задържи с ниска слоеста облачност или мъгла, и на отделни места ще преръми. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са между 1° и 6°, в крайните югоизточни райони до 8°. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в Северна България ще останат по-ниски – между 6° и 9°.

По Черноморието облачността ще е по-често значителна, на места временно ще намалее до предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще се между 8° и 13°. Температурата на морската вода е около 7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще има разкъсана облачност, по-значителна по старопланинското било и Предбалкана. След обяд от юг над масивите от Южна България облачността отново ще се увеличи. На отделни места, главно в западната част на Стара планина ще има слаби превалявания от сняг, под 1400 метра от дъжд. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на 1200 метра около 9°, на 2000 метра – около 2°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца, по-късно през деня ще започне бавно да се понижава.

В сряда превалявания от дъжд ще има в по-голямата част от страната, на повече места и повече като количество – в Южна България. В планините над 1200 метра ще вали сняг, но със усилване на вятъра от север-североизток и рязко понижение на температурите по-късно през деня в сряда в Предбалкана и по високите котловинни полета на Западна България дъждът ще премине в сняг.

В четвъртък и петък от североизток застудяването ще продължи. Още през първия ден в много райони от Северна България дъждът ще премине в сняг, а с понижението на температурите и в Южна България привечер и през нощта срещу петък дъждът ще се примеси със сняг.

В петък превалявания ще има на места в източните райони – в Странджа-Сакар от сняг, по Черноморието – от дъжд и сняг. Значителни валежи не се очакват. Вятърът ще отслабне.

Снимка: Георги Колев


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ