Румен Радев: България не трябва да подкрепя Гуайдо

румен радев

България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция относно Венецуела. Това обяви българският президент Румен Радев, след като редица европейски държави признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент.

Италия обаче блокира създаването на общо заявление на Европейския съюз относно случващото се във Венецуела. Според държавния глава на България ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Вижте какво написа Радев във Фейсбук:

„Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие. В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение.

Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати.

В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела. Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция.“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ