Край на висенето в КАТ – регистрацията на колите и в частни сервизи

Коли, Трафик

Първоначалната регистрация на автомобилите ще може да се прави и в частни сервизи т. е. в специализираните пунктове за технически преглед, не само в КАТ.

Това предвижда проектът за Закон за пътните превозни средства, по който вече има консенсус между Пътна полиция и „Автомобилна администрация“. Липсата на разбирателство досега между двете ведомства стана причина другите два проектозакона – за движение по пътищата и за водачите, да бъдат публикувани за обществено обсъждане, а този за пътните превозни средства да бъде забавен, припомня в. „24 часа“.

В частни сервизи освен първоначалния преглед за регистрация ще се подават и документите , а служителите им ще ги внасят в КАТ. Така шофьорите няма да са принудени да пътуват до най-близкото подразделение на Пътна полиция, ако в града им няма такова, за да регистрират автомобил. Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а частните сервизи ще имат право да дават временните номера, ако собственикът поиска.

От закона е отпаднало намерението контролът на пътя на камиони, автобуси и таксита да се поеме изцяло от пътните полицаи. Така се изчиствал и вторият спорен момент, тъй като от КАТ не бяха съгласни с тези допълнителни ангажименти.

С този проектозакон се изпълнява и настояване на ЕК техническите прегледи да не се правят от две институции, както е досега при нас – първоначалният в КАТ, а последващите в частни пунктове.

По проекта за новия закон се доуточнявали последни детайли и се очаква скоро и той да бъде пуснат за обществено обсъждане.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ