Петър Стоянов: Тодор Кавалджиев поставяше честта над изкушенията на времето

Петър Стоянов

За мен беше чест да работим заедно 5 години – едни от най-важните за България. Тодор Кавалджиев беше достоен човек и достоен вицепрезидент. Той не загуби достойнството си по време на комунизма и предпочете концлагера пред промяната на убежденията си. Един пример за всички онези, които и досега се оправдават, че “такова беше времето”.

Това заяви пред “24 часа” президентът на републиката в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов. И продължи: “Достойно бе и поведението му след промените през 1989 г., когато полагаше най-искрени усилия както за обединението на българските земеделци, така и за обединението на всички демократични сили в страната. С неговата смърт губим един от последните българи, които поставяха честта и себеуважението над изкушенията на своето време. Поклон пред паметта му!”

Стоянов и Кавалджиев запазват отлични отношения и по време на мандата си на “Дондуков” 2, и след него. Независимо че, когато тръгва да се кандидатира за втори мандат, титулярят е принуден от Анастасия Мозер да се откаже от подгласника си. Земеделската лидерка заплашва, че ако Кавалджиев е кандидат за нов мандат, тя ще напусне ОДС. На представянето на книгата, издадена 20 г. след избирането им през 1996 г. за стопани на “Дондуков” 2 – “Президентът Петър Стоянов. Преговор на историята”, през септември 2016 г. Кавалджиев е на първия ред в залата. Стоянов специално го поздравява от трибуната.

Преди броени дни – на 1 февруари, датата, на която се почита паметта на жертвите на комунизма, президентът (1997-2002) звъни в дома на своя вице. Вдига съпругата му, която споделя, че Кавалджиев вече трудно става.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ