Преди минути от Страсбург! Рекорден бюджет за България, реки от милиарди потичат към страната ни

640_2744db871ee56b52e05a636eca2f1641

Увеличение на средствата от еврофондове за България с между 3 и 4 милиарда лева. Това гласуваха евродепутатите в пленарна зала в Страсбург, които одобриха нови правила за финансиране на ЕС за периода 2021-2027 г.

Решението не е окончателно, предстоят преговори между парламента и Съвета на ЕС, които започват другата седмица.

„Такова увеличение за България значи много! Това значи интензивно инвестиране там, където страната ни има най-много нужда за по-скоростно наваксване на изоставените региони. Все още се вижда, че хората имат нужда от пътища, от високоскоростни ЖП линии, от пристанища, от летища, така че да наваксаме – с водопроводите, пречиствателни станции. Дотук две от трите институции са „ЗА“ такова увеличение – и Комисията, и Парламентът, което ме обнадеждава“, заяви евродепутатът Андрей Новаков, който е главният преговарящ по фондовете за България и докладчик по кохезионната политика.

Той допълни, че Европарламентът е подкрепил идеята общините да доплащат само 15% от парите за европроекти, а не една трета от размера на финансирането, както беше предложението на Европейската комисия.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ