Новият спонсор на Левски ще строи заедно с ТБК „Турски поток“ в България за 1,4 млрд. евро

Заснемане

Руска металургична компания за производство на тръби ще строи участъка през България, който трябва да свърже „Турски поток“ със сръбски газопровод, съобщава РБК. Фирмата на Дмитрий Пумпянски е избрана от „Газпром“ и ще получи общ договор за българския участък на стойност 1,4 млрд. евро, съобщава медията, като цитира два източника.

300 хиляди тона тръби с голям диаметър ще доставят руснаците за проекта. Целта на руския газов монополист била да намали политическите рискове да не бъде построено нищо в България, както се случи със през декември 2014 г. „Южен поток“.

Търгът формално все още не е завършен, но „проектът трябва да се осъществи с ускорени темпове, особено след като в Сърбия вече работи усилено”, обяснява един от източниците.

Според него, ТМК ще осигури проекта с тръби и вече договаря строителните работи с австрийската Щрабаг,която стана спосор на Левски.

Представител на ТМК съобщава пред РБК, че в настоящия момент компанията не участва в проекта по строителството на българския участък, но разглежда възможността за участие в търга на „Булгартрансгаз“ и очаква решение по възобновяването. От „Булгартрансгаз“ отказват коментар пред руската медия по темата.

Българският газопровод е предвиден да се изгради върху 474 км – това е продължение на „Турски потока“ с мощност 31,5 млрд куб. м на година, който трябва да бъде пуснат в края на 2019 г. и се състои от две разклонения. Едната обезпечава газа на Турция, а по втората се планира да се доставя за Европа (3,7 млрд куб.м. до хъба в австрийския Баумгарден) през България, където ще останат 3,5 млрд. куб. м, през Сърбия (2,5 млрд. куб.м) и Унгария (6 млрд.куб.м).

През ноември м.г. „Газпром“ завърши морската част на „Турски поток“ – церемонията по рязане на лентата премина с участието на президентите на Турция Реджеп Ердоган и на Русия Владимир Путин.

Превод: ПИК


One comment

  • коко

    26.02.2019 at 15:15

    Щрабак-Бълагрия са толкова австрийци колкото аз съм извънземно

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ