Професор от БАН доказва дарбата на Ванга!

ванга

Сеанси на Вангелия Гущерова са записани с магнетофон

Социологът Величко Добриянов оставя безценно научно проучване за феноменалната пророчица

Фактът, че Ванга притежава феноменални способности, е доказан от професор Величко Добриянов с уникално научно изследване, проведено през 70-те и 80-те години на XX век, което не е широко известно.

Академичният труд се основава на анализ, направен след десет сеанса, проведени с поставени лица, на които Ванга „гледа“ в миналото и бъдещето. Всички участници са предварително инструктирани за естеството на експеримента.

Чрез собствен научен подход ученият изчислява коефициенти на познаваемост при провеждане на сеансите с посетилите я хора. И пророчицата издържа „изпитите“ си блестящо!

„Първата среща на проф. Добриянов с Ванга е почти случайна – връща назад лентата писателката Рада Добриянова, съпруга на учения. – Негов колега и приятел социолог Атанас Чолаков го кани да отидат заедно и да се срещнат с прочутата вече Петричка врачка. Тогава Ванга не беше гледала на Величко. Но съпругът ми бе присъствал на разговора на пророчицата с Атанас Чолаков. Това, което Величко сподели у дома, бе, че Ванга има много бистър ум и говори със звънлив младежки глас.“

Това е началото на една силна връзка между учения и феноменалната гадателка. Тя става основа на уникалното изследване на Добриянов.

„След първата среща в Петрич от нейна страна дойде позивът за приятелство – разказва Рада Добриянов. – По поръка на Ванга в София пристигна неин роднина за консултация по академичен въпрос със съпруга ми. Тогава той бе директор на Института по социология към БАН. Така се зароди нашето по-интензивно общуване с нея. Преди да започне своето изследване, мъжът ми имаше у себе си един изграден образ за нея. Преди всичко като човек, отдаден на болките на света и лекуващ ги с мистична уникалност. Тъкмо тази милосърдност у двамата мисля, че сближи Ванга със съпруга ми. Те взаимно си допаднаха. Ванга обичаше да му задава всякакви въпроси, които я вълнуваха, а това бе един твърде широк спектър от теми. Тъй като тя имаше отличен ум, но нямаше образование, слушаше и вярваше на мъжа ми, когато й говореше за устройството на планетите, за извънпланетарни спътници, за медицината и особено за политиката“ – спомня си жената на учения. И допълва – „Ванга често питаше за тогавашните политици. Съпругът ми избягваше класификации за хора, никога не даваше оценки за тях, той по-скоро я информираше чрез онова, което пишеше в официозите. Времената бяха такива, едно изразено лично мнение, можеше лесно да бъде изопачено и да доведе до нежелателни последици. Ванга сякаш довършваше мисълта му, тя много бързо схващаше идеята в диалога.

Затова и леля Ванга прие предложението на мъжа ми да се проведат сеансите за неговата книга. Да се запишат първо на касетки, а после да се дешифрират и обнародват с нейния неподправен, изразителен местен диалект. Тя му вярваше. Знаеше, че Величко няма да я подведе. Тя дори го бе попитала, преди да поставят началото: „Ке напишеш, ама ке те уволнат?“. Разбирала е, че в годините на тоталитаризма едно такова изследване щеше да бъде смела крачка и може да се яви като нарушение на нормите. Защото нали самата Ванга не бе в рутинната норма, а бе уникално изключение!“

И така видният социолог започва своя уникален научен труд с подбор на „агенти“, които влизат при Ванга, а пророчицата „чете“ миналото и съдбата им.

Всеки сеанс се записва и анализира. Резултатите са наистина феноменални. В повечето случаи над 70 процента от това, което Ванга казва за миналото и за семейството на „агента“, се оказва вярно. Става дума за имена, събития и ситуации, които тя няма как да знае предварително, но назовава с невероятна точност по време на сеансите.

Ванга има дарбата да контактува с хора, които вече не са между живите, да „говори“ с тях.

Вижда и съдбата на учения, който изследва нейните феноменални способности.

„Това се случи след един сеанс за изследването на мъжа ми – разказва съпругата на проф. Добриянов. – След интервюто Величко се обърна към Ванга: „Кажи ми, ще изучим ли ние с Рада нашите момичета, ще им дадем ли добра посока в живота?“. „Ке ги изучите!“ – отсече бързо Ванга. – Нема да мислиш за тех! Арни са деца и в гимназията ке влезнат…“ И тя спря дотук. Не каза и една дума повече.“

Една година по-късно проф. Величко Добриянов умира. По-голямата му дъщеря току-що е започнала да учи в английската гимназия. По-малката още е в прогимназия.

„Убедена съм, че леля Ванга беше видяла неизбежното – казва Рада Добриянова. – Но нейната вродена човещина и доброта не й позволяваха да говори за смъртта. Дори когато я е предусещала.“

Професор Величко Добриянов си отива от този свят през 1992 г. Преди да види своя труд за Ванга, отпечатан в книга.

„Неговото дело е подложено на забрава и премълчаване“, казва съпругата на учения Рада Добриянова.

Тя все пак успява да публикува научното изследване на професор Добриянов в книгата „Феноменът Ванга“ през 1995 г. Книгата се превръща в библиографска рядкост заради ограничен тираж и слабости в разпространението.

„Преди няколко години подготвих допълнено издание – казва съпругата на учения Рада Добриянова. – Но малкото издадени бройки се пазят само в щандчето в Рупите.“

Източник: БългарияДнес



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ