В ГЕРБ започна битка за наследството на Борисов! БСП да остави герберите да се пържат в собствен сос

бойко борисов, цветан цветанов

В ГЕРБ започна битка за наследството на Борисов. Това каза в интервю за „Фокус“  политологът Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“, по повод оставките в кабинета заради скандала с апартаментите на управляващи.

По думите му евентуална трета оставка е въпрос на вътрешнопартийни баланси.

Лобитата в ГЕРБ, които най-общо могат да се сведат до две – едно по-партийно, по-действащо по устав лоби и един кръг, който винаги е бил по-гъвкав, по-европейски, от известно време гледат на Борисов като на човек, който започва да слиза от сцената. Не утре, не вдругиден, но все някога. Все повече, особено край реденето на листите на ГЕРБ, проличаха вътрешните различия, коментира Симеон Първанов. Според него тези вътрешни различия се задълбочават до степен, че от ситуации като днешната може да зависи как ще изглежда ГЕРБ, след като някога Борисов даде крачка назад.

ГЕРБ винаги са имали два различни стила. Около партията имаше фигури като Кристалина Георгиева, Симеон Дянков, Томислав Дончев, Реформаторски блок. Винаги за баланс на това Борисов е използвал фигури като г-н Цветанов, партията, понякога дори ДПС. Винаги е изглеждало, че Борисов обича да има два крака, на които да стъпва. Напоследък основният опорен крак е останал един и той се концентрира около Цветанов, който запази прозападна легитимация. Струва ми се, че сме свидетели на сюжет, в който стремежите на Цветанов биват оттласвани от вътрешни сили. Чудя се това става ли с благословията на Борисов и отговорът е може би да.

Има и международен аспект този скандал, не на последно място той идва след като на два пъти Цветанов волно или неволно удари имиджа на Борисов с два големи комуникационни гафа – с мюфтийството и с преференциите. Това сега прилича на контраудар, всичко това обаче е в сферата на спекулацията, каза още политологът. Според него прекаленото оттегляне на Борисов от оперативната политика в посока международна политика прави така, че Цветанов става доста силен. Случващото се е част от вътрешнопартиен опит той да бъде върнат на мястото му, обясни Първан Симеонов.

Сагата „Апартаментгейт“ е голям подарък от синята опозиция за червената, заяви политическият анализатор. Според него до момента сините не успяват да превърнат това в позитив за себе си, тъй като разговорът за проблемите се води по оста ГЕРБ срещу ГЕРБ или срещу БСП, а сините не се спрягат. Това, че разкритието идва от тяхна страна, по-скоро е алиби на левицата, тъй като не тя хвърля обвинения върху управляващите, допълни той.

Това е шансът на БСП да остави ГЕРБ „да се пържи в собствения си сос“ – левицата не го умее много добре, а трябва – казвам това като политически анализатор, а не като съветник. Нека оставят ГЕРБ да си консумира грешката, защото ако БСП започне да удря моментално, то мнозина ще си кажат – „Ето, левицата пак напада ГЕРБ“.

На второ място обаче БСП също са в много уязвима позиция в момента, тъй като подозирам, че подобна информация може да се извади и за техни хора, коментира Първан Симеонов и прогнозира, че ГЕРБ ще постъпи както обикновено – ще укори опозицията в същото, в което биват обвинени управляващите в момента. Стигането до извода „всички са маскари“ отново отваря търсенето на някой генерално нов на политическата сцена, обърна внимание политологът.

Той припомни, че досега ГЕРБ винаги са успявали да се справят в такива тежки ситуации, тъй като разполагат с много хора, ангажирани в администрацията. Те ще останат лоялни на управляващата партия, но въпросът е някой да им покаже на кого персонално да останат лоялни и в кой е силата – Бойко Борисов или Цветан Цветанов, коментира още Първан Симеонов.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ