Основният свидетел по делото „КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов по 25 000 лева на месец

Бисер Лазов

Специализираният наказателен съд даде ход на делото „КТБ“ с изслушване на основния свидетел Бисер Лазов. Той разказа, че познава Цветан Василев от 1994 г. и през 1998 г. става счетоводител на неговата основна компания „Фина С“, като заема този пост до фалита на банката през юни 2014 г.

През 2000 г., когато Василев става изпълнителен директор на КТБ – тогава е малка банка, той споделил на Лазов, че без лоби в държавните институции банката не може да стане голяма. По думите на Лазов през всичките години оттогава е имало връзка между Костов и Василев, която се е запазила през цялото време, информира „Труд“.

През 2010 г. Цветан Василев извикал Бисер Лазов на място в локалното платно на булевард „Цар Борис I“. На срещата била дъщерята на Иван Костов – Мина Костова. Тримата разгледали офис сградата на номер 159 и Василев наредил да бъде напълнена с негови фирми под наем, който да получава Костова. До 2013 г. всички фирми на Василев били преместени там.

Тогава шефът на фалиралата КТБ разпоредил на счетоводителя си да изплаща на Мина и Иван Костови по 25 хил. лв. на месец. Бисер Лазов бил изпратен на среща с бившия премиер и дъщеря му, на която да се разберат как да оформят плащането. Сключен бил договор между две фирми от двете страни. Месечните траншове продължили да се изплащат редовно до затварянето на КТБ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ