Закъснели сме с 2-3 десетилетия за решаването на циганизацията!

Цигани-Роми

Смятам, че този проект е много интересен с предложенията и страгетията. Закъснели сме с около 2-3 деситилетия. Докато ние говорим тези хора продължават да правят деца на деца, което е по-страшното. Мерките трябва да са още по-радикални. Това каза Христо Мутафчиев на кръгла маса за Концепцията срещу циганизацията на България в Министерския съвет. 

Само се страхувам, че докато ние се опитваме да говорим тук, едва ли има смисъл действията, защото в крайна сметка всеки, който иска да влезе в политиката, опира до този етнос. Въпросът е как ще се справите, когато те потрябват за избори, попита председателят на Съюза на артистите в България.

Самите политици трябва да сложат цензура. Политици, които се изказваха отрицателно, ме срещаха в Народното събрание на парламентарен контрол и ми казваха: „Да, стратегията е хубава, ама нали знаеш, политика“.

„Е, докато си играем на политика, няма как да постигнем нищо. По подобен въпрос и проблем ние политиците трябва да имаме обща стратегия“, каза вицепремиерът и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е домакин на форума.

Опитът до този момент показва, че тези срещи не водят до нищо. Въпросът е тази среща какво ще постигне. Въвеждането на машинно гласуване е фундаментална глупост, както се досещате – каза математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов – На местните избори в края на октомври ще се гласува за до пет неща. Кмет, районен кмет, кмет на населено място, общински съвет и преференциално гласуване. Това въвежда естествено образователен аспект, защото избирателят ще трябва да се справя с 5 екрана. Според изследванията с една машина могат да гласуват до 200 човека. В една махала с по-слабо грамотно население, ако се въведе машинното гласуване – гласуване просто няма да има. Ние се готвим да си го причиним. Представете си искрено желаещ да гласува представител на малцинството и трябва да се справи с 5 екрана. Ще стои в стаичката, ще станат скандали, просто ще се изпобият в тези секции.

В много страни на запад съществува едно понятие „позитивна дискриминация“, което всъщност е оксиморон. Те обаче имат предвид че е хубаво малцинствата да бъдат стимулирани. Във Великобритания и САЩ хора от различни етноси работят като полицаи – изключително полезно нещо. Когато трябва да се овладее бунт в техните гета, тези хора са в особена помощ, защото местните им имат доверие. Аз смятам, че ще е полезно малцинството да бъде привличано в органите на МВР, а защо не и в армията при този дефицит на кадри. Би могло това да се направи пристижно и достойно за тях, призова проф. Константинов.

За да си полицай, трябва средно образование, но аз знам, че поне 15-20 процента от циганското население имат такова. Трябва да се работи за подбор на подходящите, каза Красимир Каракачанов.

През 1999 г. реализирахме подобен пример в Петрич. Полицаят беше от ромски произход и в гетото се разбираха, защото го знаеха като „тяхно момче“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ