„Златен век“ на „Артекс“ е пред бутане?

fc848f0a9c25b373b010c83a859c7522_big

Главният архитект Здравко Здравков обяви, че не е удължавал разрешението за строеж на небостъргача „Златен век“, който се строи в столичния квартал „Лозенец“ от „Артекс“, съобщи БНР.

От компетенцията на ДНСК е да се произнесе дали сградата се строи незаконно, посочи Здравков. Ако комисията установи, че „Златен век“ се строи незаконно, предстои спиране на строежа и премахване на построеното дотук.

„Във времето, когато той е имал действащо разрешение за строеж, и времето, в което е имал право да презавери, са издадени три административни акта, които имат единствено и само касателство по вътрешно разпределение. Компетентният орган за строежи от първа, втора и трета категория за проверка по отношение на законосъобразността, е единствено и само Дирекция „Национален строителен контрол“, добави Здравков.

Разрешението за строеж на 34-етажна сградата на ул. „Златен рог“ №10 в кв. „Лозенец“ е издадено на 26 януари 2007 г. от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила няколко месеца преди да се промени устройственият план за квартала, който не позволява толкова високо здание на това място. Разрешителното за строеж е издадено на името на ЕТ „ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова“ и ЕТ „Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт“.

Така нареченият протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който стартира строителният процес, е съставен на 11 януари 2010 г.

Тъй като обаче строежът така и не започва, строителното разрешително, което е със срок от 5 години, изтича и е използвана възможността за презаверяването му за още 5 години. Това е станало на 19 ноември 2012 г. Документът отново е подписан от арх. Диков на името на фирма „Кристела“ ООД с управител Румен Марков.

И в следващите години обаче строителство не започва, а фирмата-собственик на терена става притежание на Пламен Мирянов и съпругата му Весела, съсобственици и на „Артекс“.

На 14 декември 2016 г. новите собственици на „Кристела“ подават в направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) заявление за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 3 февруари 2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка, а три дни по-късно административното производство за това е прекратено. Впоследствие обаче законът е променен, а строежът на небостъргача – подновен!

Главният архитект каза още, че често е получавал „настойчиви“ SMS-и от инвеститори. Такива получил и от фамилията Мирянови, собственици на „Артекс“, но отказа да каже какво е съдържанието им. Само каза, че не е „Псалм 91“.

Припомняме ви, че скандалът с небостъргача „Златен век“ избухна, след като стана ясно, че фирма „Артекс“ е продала евтини и луксозни апартаменти на представители на управляващата партия ГЕРБ, след като се е възползвала от законова поправка, гласувана от партията, която пък е направила възможен строежът на сградата.

Никоя от въвлечените институции към момента не може да обясни дали небостъргачът е законен или не.

От Дирекцията „Национален строителен контрол“ (ДНСК) обявиха, че от 21 март отново са започнали проверка на строителните книжа на „Златен век“. Резултатите щели да са готови другата седмица.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ