Бисер Петков категоричен: Новите пенсии ще растат!

Бисер Петков

„Не мисля, че има хаос за пенсиите“. Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТсоциалният министър Бисер Петков. Той обясни какви са промените във формулата за изчисляване на пенсиите за бъдещите пенсионери.

„Бъдещите пенсионери и особено тези, на които предстои пенсиониране през 2019 г., трябва да знаят, че от 1 януари тази година са в сила промени, съгласно които формулата за изчисляване на пенсиите е по нов начин, като се взема периода от 2000 г. до годината на пенсиониране“, каза още Петков.

Министърът заяви, че днес в НС е внесен законопроект и предстои обсъждане по предложените промени. „Ние внесохме законопроект в НС, според който при заявяване за пенсия, бъдещите пенсионери да имат право да поискат пенсията да бъде изчислена по стария ред, действал до 2018 г. – тоест при тях ще може да участва коефициент с три избрани години от последните 15 преди 1997 г.“, заяви социалният министър.

„Новите пенсии ще растат“, категоричен е министърът.

Бисер Петков коментира и противоречията относно новия Закон за хора с увреждания и правилникът, който трябва да влезе в сила от 1 април.

„Социалните партньори не харесаха Закона за хората с увреждания, а правилникът няма как да излезе извън неговата рамка. Ние се съобразихме с критиката на работодателите за предоставяне на данни за преизчисляване на квотите. Съобразихме се с възражението на синдикатите, че се дописва законът, така че има чуваемост. Правилникът днес беше гласуван и приет от МС, и предстои да се прилага от 1 април.

Ако говорим за политическа криза, мисля че тя е овладяна, нямам притеснения за работата на кабинета“, каза в заключение министър Петков по повод трусовете в най-голямата управляваща партия през последните дни.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ