Ердоган отсече: „Света София“ ще стане джамия

Реджеп Ердоган, Бойко Борисов

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че църквата „Света София“ в Истанбул отново ще бъде превърната в джамия, съобщава БГНЕС.

„Света София” няма вече да бъде наричана музей, а джамия. Статутът ще бъде променен“, каза Ердоган в интервю, излъчено на живо.

Турският президент отхвърли критиките към намерението му, които дойдоха от чужбина, като припомни мълчанието след атаката срещу джамията Ал-Акса в Ерусалим. „Тези, които си мълчаха, когато Ал-Акса беше атакувана, потъпкана, със счупени прозорци, не могат да ми кажат какъв ще е статута на „Света София“, каза още Ердоган.

Църквата „Света София“ е определяна от историци като „осмото чудо на света“. Тя е една от най-посещаваните забележителности. В продължение на 916 години е била християнска църква. През 1453 г. османските турци я превръщат в джамия след превземането на Константинопол. По време на Османската империя са добавени минаретата.

От ЮНЕСКО предупредиха, че промяната на „Света София“ ще изисква одобрение от базираната в Париж организация.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ