Георги Марков тресе държавата: Браво ГЕРБ, браво СДС!

георги марков

ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на предстоящите европейски избори. Сините номинации за общата листа са бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов, който ще е на шесто място и организационният секретар на СДС Илия Лазаров, който ще е на последното 17-о място.

Има ли символика в този съюз между най-голямата партия ГЕРБ, която четири пъти поред побеждава БСП на парламентарни избори и първата партия, победила социалистите – през далечната вече 1991 г., говори единственият депутат в 44-ото Народно събрание, който е пряк участник в първите демократични стъпки на България със СДС и Александър Йорданов – Георги Марков.

– Г-н Марков, вие сте най-старият седесар в ГЕРБ, депутат на СДС още от Великото Народно събрание, избран мажоритарно. Как ще коментирате окончателния факт, че ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на европейските избори на 26 май?

– Много съм щастлив! Браво ГЕРБ, браво СДС! Браво Борисов, браво Цветанов, браво Румен Христов! Символичен е този съюз и то дълбоко символичен, защото сме на 30-ата година от демокрацията и заедно на избори се явяват партията била четири последователни пъти на парламентарни избори БСП и партията, победила БСП първа на 13 октомври 1991 г. – това е Съюзът на демократичните сили и по-точно 39 от неговите депутати, които обявихме гладна стачка срещу опита България да остане в лоното на комунизма. Така че една голама партия-победител над БСП с една малка вече за съжаление, но символиката е много голяма.

Прочее, в Унгария, Виктор Орбан прави три предни победи с бюлетина, в която пише ФИДЕС и отдолу още една малка партия – Християн-демократическата народна партия, за да не се губи нито един глас.

– Как ще коментирате, че СДС определи Александър Йорданов да е в общата листа?

– Това е най-доброто решение, което СДС можеше да вземе, защото Сашо беше в основата на нашата победа на 13 октомври 1991 г., когато спечелихме 2 млн. гласа. Същевременно, в същия ден, спечелихме кметове в почти всички големи градове на страната, включително и в някои, определени като червени крепости. Сашо беше в топ 10 на хората, които обиколихме страната – от Малко Търново до видинското Ново село и от Силистра до Сандански и Гоце Делчев. Савов вече почина, Ганев почина, Венци Димитров е на години, Данчо Василев, почина, Мишо Неделчев е на години, Елка Константинова е на години, аз съм депутат на ГЕРБ. Остана неангажиран само Сашо.

Той е първият ни председател на парламентарната група в 36-ото победно Народно събрание. След това беше председател на парламента. Между другото – единственият жив седесар-председател на парламента, след като Стефан Савов и Йордан Соколов починаха. Беше и главен редактор на един уникален, културен, опозиционен вестник – „XXl век“. Разбира европейската тема, защото беше успеше посланик в Македония и в Полша. Така че, много се радвам, че на 19 май, той ще бъде в зала „Армеец“ а големия митинг на ГЕРБ-СДС.

– Как ще коментирате това, което казал Александър Йорданов за плана „Макрон“ – че го подкрепя? Ще може ли с такава позиция да бъде евродепутат от ГЕРБ, които са на обратното мнение? 

– През годините СДС е било в различни формации, които бяха опоненти на ГЕРБ. Поради това е имало престрелки и от двете страни, но от политически противници, някои като РБ станатха политически съюзници на ГЕРБ.

Сега Йорданов като мъдър човек подкрепя този съюз със СДС и е сигурно, че ще защитава платформата на ГЕРБ в европарламента и техните решения.

Не е важно кой какво е казал, а кой какво ще прави. Защото много хора нищо не казаха, а после направилха бели. Примери много!

– И накрая – ГЕРБ и СДС все пак се вслушаха в призива на ЕНП да излязат единни на изборите.

– Всъщност, ГЕРБ можеше да излезе само със СДС в единна листа, тъй като партията-джудже ДСБ стреля по СДС, откъсна живо месо от него, гласуваше с БСП вот на недоверие срещу първия кабинет на Борисов и лидерите му наричаха по телевизията министър-председателят на България и лидер на ЕНП Бойко Борисов „бай х*й“.

Днес ЕНП трябва не да гони героя-борец срещу съветските танкове Виктор Орбан, а партията-джудже ДСБ, която се бори не с БСП, а с ГЕРБ.

Другата партия ДБГ реално не съществува, а и те заедно всичките са в коалиция със „Зелените“. Евродепутатът на ДСБ гласува заедно със „зелените“ срещу националните интереси на България. Партията на Христо Иванов няма дясно, освен десните им крачоли на панталона. Така че единствено възможно беше да се чуе ЕНП във формат на тази коалиция ГЕРБ-СДС.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ