Световноизвестна авиокомпания фалира! Жестоко прецакани са хиляди пътници!

jordan-sanchez-111052

Исландската нискотарифна компания УАУ еър (WOW air), която има сериозни финансови трудности, съобщи днес, че прекратява дейност и анулира всичките си полети, предадоха международните агенции.

„УАУ еър прекрати дейността си, всички полети са анулирани. Засегнатите пътници трябва да проверят наличните полети на други авиокомпании“, се посочва в комюнике на авиопревозвача.

Това решение ще засегне хиляди пътници. УАУ еър, която превозва над една трета от пътниците в Исландия, вече няма никакъв инвеститор, за да се надява на оздравяване, след като сънародниците й от Айслъндеър (Icelandair) се оттеглиха от преговорите за възстановяване на изпадналата в затруднение авиокомпания.

Превозвачът, който преговаряше за финансиране с потенциални инвеститори, летеше от лондонските летища Stansted и Gatwick във Великобритания

Исландският нискотарифен превозвач обяви, че е водил преговори с кредиторите, за да постигне общо споразумение за доброволно преструктуриране, а част от него е и преобразуването на текущия дълг в капитал.

В понеделник кредиторите одобриха преобразуването на облигациите им в капитал – до 49 процента от дълга на компанията. УАУ еър обаче трябваше да намери купувачи за останалите 51 процента, за да избегне фалит.

През първите 9 месеца на 2018 година компанията обяви загуба преди облагане с данъци от близо 37 млн. евро. Фалитът на авиопоревозвача, който е основан през 2011 година, ще доведе до спад на брутния вътрешен продукт на Исландия с 3%, обезценяване на кроната и ускоряване на инфлацията, според правителството.

Очаква се за пръв път от 10 години насам да има спад на туристите в Исландия според икономиста на исландската банка Arion Banki Щефан Броди Гудьонсен. Неговите прогнози са за 16% спад в сектора.

Изпълнява полети от 2012 г. и нараства до компания с 1000 служители, превозила с 11-те си самолета 3.5 милиона пътници миналата година. Тя осъществява и полети и на кратки, и на дълги разстояния, лети до Копенхаген и Аликанте в Европа, до Вашингтон и Бостън в САЩ.

Wow Air е осмата европейска авиокомпания, която спира дейността си от миналото лято насам. Останалите са белгийската VLM, швейцарската Skywork Airlines AG, германските Small Planet, Germania и Azur Air, скандинавската Primera Air и британската Flybmi.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ