Зад решетките! Николай Банев вие като вълк от ареста: Ето какво пише в писмо до началника

Баневи1

ВИП-арестантът Николай Банев се ожали от условията в ареста. В писмо до началника на НСлС той дава примери, които, по думите му влияят пряко върхо здравословното му състояние – турската тоалетна, мръсотията на прозореца, липсата на качествена разходка на въздух, на безглутенова храна и свежи плодове и зеленчуци. Бизнесменът, който бе закопчан заедно с жена си Евгения на летището в Ница, твърди, че получава пристъпи на задух и алергия и системен глад заради липсата на подходяща като за него храна.

Банев ще отговаря по 7 обвинения, сред които пране на пари и ръководене на престъпна група. Преди дни стана ясно, че ЧСИ е обявил за продан имането на семейството в столичния квартал „Бояна“.

До Началника на Следствения Арест

Жалба от Николай Йорданов Банев

Ст. 04, к-я 17

Уважаеми г-н Началник,

Пиша Ви по няколко повода, които съставляват сбор от нарушения на човешките ни права и са в разрез с европейските закони.

1.В килията грубо са нарушени поне няколко изисквания, свързани със здравето и живота на задържаните лица.

-Прозорците са оградени с вътрешна решетка, не позволяваща достъпа до тях. Въздух и слънце са оскъдни в килията. Прозорците са с фолио и съвсем малко отваряеми. С първобитни приспособления, се извършва отварянето/ затварянето на прозорците, които често, са неработещи и са нефункционални.

Наслоената страшна мръсотия между решетките и прозорците, е предпоставка за множество болести. Мръсотията и фините прахови частици, не могат да се почистват – няма достъп до тях.

Лично аз съм алергичен към мухъла и праха, наслоен зад вътрешната решетка и получавам перманентни пристъпи на давене и задух, застрашаващи живота ми.

-Пространството в килията не отговаря на изискванията на закона. Обстановката е като след апокалипсис:

-Ръждиви и изпочупени рамки на леглата.

-Падаща и мръсна мазилка по стените и тавана. Открита турска тоалетна, която няма нищо общо с хигиенните условия през 21-ви век. Без топла вода, без душ. Първобитни и страшни хигиени условия.

-Т.нар. “престой на открито”, е подигравка с разходката на чист въздух. Карето е мръсно, тясно. Пуши се през цялото време. Няма място за движение. Покрито е с поликарбонат, който спира слънчевите лъчи. Арестантите търсят промъкващото се едва слънце между стените и поликарбоната и се нареждат като за разстрел до стените, където се отразява слънцето.

-Помещенията за свиждане са тесни, мръсни и без въздух. С развалени или едва чуващи се телефони. Практически е невъзможно, когато в помещенията са трима арестанти, да се чуват ясно арестантите и техните посетители.

-Храната е оскъдна, но големият проблем е абсолютната липса на свежи плодове и зеленчуци. Дори ябълките, които се получават два пъти през седмицата, са гнили. Основната храна е хляб и глутено-съдържащи ястия.

Аз многократно заявих, че съм алергичен към глутен. С пълна непоносимост към глутена. Но резултат никакъв. Вече, почти три месеца, съм лишен от хранителна пратка и практически съм на гладна диета.

-Т.нар. лавка веднъж седмично предлага неполезни за здравето храни в много ограничен асортимент. И тук няма предлагане на свежи плодове и зеленчуци, което е в пълно нарушение с нормите на Световната Здравна Организация. За кратко, бяха включени сурови ядки и сушени плодове, но и те бяха спрени. Последната пратка с кисело мляко беше трагична. Млякото беше развалено и изхвърлено от всички арестанти.

-Изключително опасна е практиката в килиите да има постоянна ротация на различни хора, преминали през лекарския кабинет с един, единствен въпрос: “Имаш ли някакви оплаквания?” и измерване на кръвното налягане. Какво се случва ако някой е болен от заразно заболяване като хепатит, СПИН и пр.?

-Банята е два пъти седмично – крайно недостатъчно за липсата на топла вода в килиите.

-Времето за телефонни разговори е ограничено до пет минути, които представляват разговори в реално време – не повече от 3-4 минути.

И всичко това се случва със задържани лица, които имат нужда да менажират семейните си дела, работата си, бизнеса си. Говорим все пак за обвинени, а не за осъдени лица.

Уважаеми г-н Началник,

Зная, че ще оправдаете голяма част от моите констатации с “липсата на средства”. Защо тогава не разрешихте, както предложих, да закупя със свои средства, боя за килиите и други належащи пособия като пластмасови столове, маси и пр.? Предложението ми беше със собствен труд, задържаните лица да боядисат (поне да боядисат) килиите с водоразтворими бои. Или правилникът не го позволява?

Едва ли правилника е адекватен на века, в който живеем. По-скоро, третира хигиенни и хуманни норми от отминали времена.

Надявам се, че ще разгледате поне част от моите предложения.

Лошата светлина в стаите (килиите), липсата на свеж въздух и слънце. Пространството, което е в разрез с европейските норми. Хигиенните условия, противоречащи на съвремието. Нездравословната храна. Всичко това не е сбор просто от влошаващи здравето на задържаните лица, а грубо нарушение на европейските закони и здравни норми.

Надявам се, че ще разгледате моята жалба отговорно и ще предприемете необходимите мерки за привеждане на условията в следствения арест в съзвучие с изискванията на Европейския съюз.

Източник: ПИК.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ