Тази нощ за последно местим стрелките на часовника

991-ratio-smiana-na-liatnoto-chasovo-vreme

Местим с един час напред стрелките на часовника по лятното часово време в 3.00 ч. събота срещу неделя. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тя се преразглежда и удължава на всеки пет години.

Следващото преразглеждане на директивата е през 2021 г.

Още от момента на въвеждане на тази практика се води и дискусия за нейната целесъобразност.

Установено е, че икономическият ефект от лятното време е незначителен. Голяма част от страните от Азия, Африка, Южна Америка се отказаха от него, но засега то е запазено в Европа и САЩ.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ