5 признака, заради които катаджиите спират най-често шофьорите

пътна полиция

На пръв поглед, според обикновения човек, почти всички автомобили, които се движат в общия поток, се различават само по марката, модела, размера, вид на каросерията и цвета.

За опитен служител на КАТ, половината от животана който е минал на постове и засади, подобна улична картина е доста различна. По какви признаци служителят на реда избира автомобил за спиране?

Всеки служител на КАТ има свой собствен професионален усет. Някои веднага забелязват, че нещо не е наред, гледайки как се движи колата, други се нуждаят само от един поглед към лицето на шофьора, а трети се ръководят от външното състояние на колата. Но има признаците, общи за всички, които никога не се пренебрегват от който и да било катаджия.

Кои са тези признаци?

Външният вид на колата

Като правило, на първо място, служителите на КАТ обръщат внимание на външния вид на колата – състоянието на номера, светлините, каросерията. Причина за спиране може да бъдат: нестандартните цветове на автомобила или липсата на конструктивни елементи – броня, решетка, странично огледало, капак и т.н.

Много е вероятно да ви спрат заради някои нестандартни елементи в екстериора – тонирани предни прозорци, спойлер или допълнителна оптика. Освен това вниманието на пътната полиция привличат много стари автомобили с ръждясало каросерия, липсващ ауспух, отсъстващ заглушител или пушек от ауспуха, заради който пуши цялата улица.

Облика и поведението на шофьора

Разбира се, стражите на реда, колкото е възможно по-близо проучват външния вид и поведението на водача. Например, подозрението им ще предизвика шофьор, дъвчещ дъвка или с тъмни очила в облачно време. Опитният полицай може да усети нещо лошо дори и при най-малкото движение на главата на шофьора.

Неправилно шофиране

Разбира се, полицаят ще об ърне внимание на човека, който се откроява в общия поток с особен стил на шофиране. Подозрението може да бъде предизвикано от прекалено голяма скорост, честото преминаване от една в друга лента, или наопаки – кола, която едва пъпли, забавя автомобилите, които карат отзад.

Рискуват да бъдат спрени и тези, които неуверено се придържат към траекторията, движат се на зиг-заг, или обратното – върви перфектно право, въпреки неравностите и дупките.

Нарушаване на правилата за движение

Лесно е да се досетите, че всяко нарушение на правилата за движение пред правоприлагащите служители ще бъде санкционирано незабавно. Това се отнася не само за превишаване на скоростта, пренебрегване на маркировки, знаци или светофари.

Катаджиите бройкат и тези, които са забравили да си сложат коланите, да включат светлините, да почистят Рег.№. Малко дете в колата също е вероятна причина за спиране, защото пътната полиция ще провери наличието на детска седалка.

Спецоперация

Шансовете за среща с пътната полиция се увеличават, ако местната пътна полиция провежда специална операция и особено ако външните признаци на колата съвпадат със служебните ориентировки на стражите на реда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ