Държавата плаща! От НОИ съобщиха добра новина за хиляди българи!

нои

Държавата ще плати санаториума на 45 000 българи, съобщават от Националния осигурителен институт.

По разчети на института поне толкова нашенци ще могат да се възползват от програмата за профилактика и рехабилитация през 2019 г., която вече стартира. За сравнение през 2018 г. от нея са се възползвали 44 653 българи.

Предвидените средства за програмата са малко над 20 млн. лв. Само 5 години по-рано от възможността да отидат на безплатен санаториум са се възползвали с 5800 души по-малко, но тогава и отпуснатите средства са били с 4.7 млн. лв. по-малко. Програмата е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване (ДОО), пише Монитор.

При отпуснати малко над 20 млн. лв. за настоящата година и планираните за рехабилитация 45 000 души сметките показват, че ако всеки пребивава по 10 дни в санаториум, държавата плаща за всеки ползвател по 447 лв. 70 лв. от тях отиват за спане и храна, а останалите 377 лв. за заплащане на процедурите.

Пациентите на лечебните центрове имат право да ползват до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Терапиите се провеждат в 51 заведения в страната, които са разположени в планински и морски курорти.

Част от тях се намират в Банкя, Боровец, Велинград, Хисаря, Бургас, Павел баня. Право на профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностицирано и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация.

Програмата може да бъде ползвана и от тези, които получават пенсия за инвалидност. Те обаче не трябва да са навършили възраст за право на придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Освен това срокът на инвалидността в експертното решение не трябва да е изтекъл, а лекуващият лекар да е установил необходимост от терапия.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ